Спалах гепатиту А у Вінниці: кількість госпіталізованих зросла до 135

Спалах гепатиту А у Вінниці: кількість госпіталізованих зросла до 135

Укрінформ
У Вінниці через спалах гепатиту А госпіталізовали 135 пацієнтів, хвороба лабораторно підтверджена у 122 осіб.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" сказала завідувачка відділу організації епіднагляду Центру громадського здоров'я МОЗ Оксана Кошалко, передає кореспондент Укрінформу.

"За останніми даними Центру контролю та профілактики хвороб Вінницької області, госпіталізовано 135 пацієнтів, серед яких лабораторно підтверджено 122 випадки. Решта матеріалу знаходиться на лабораторному дослідженні. Але ми продовжуємо отримувати термінові повідомлення, що частина пацієнтів знаходиться з підозрами на амбулаторному лікуванні", - сказала Кошалко.

Вона додала, що наразі триває епідрозслідування і ЦГЗ виявляє причину спалаху.

"Причина спалаху станом на сьогодні поки що не встановлена. Епідемічне розслідування триває, проводяться дослідження проб води, відібраної по різних територіях: вогнища, безпосередньо водопровід, інші джерела. Поки що станом на сьогодні ми не можемо сказати, що стало причиною цього спалаху, але вживаємо всіх необхідних заходів", - сказала Кошалко.

За її словами, у Вінницю направлено групу швидкого реагування ЦГЗ.

Кошалко також повідомила, що фахівці реєструють поодинокі випадки гепатиту А не тільки у Вінниці, а і в районах області.

"Це поодинокі випадки. Майже всі зареєстровані у Вінниці, але ризик однозначно існує. Тут потрібно звертати увагу на поведінку населення, проводиться санітарно-освітня робота, роз'яснювальна робота. Якщо пам'ятати про правила особистої гігієни, про безпеку, то можна вберегтися", - наголосила Кошалко.

Читайте також: Інфекціоніст дав поради, як запобігти зараженню гепатитом А

Вона нагадала, що гепатит А - це кишкова інфекція, зараження відбувається через забруднені руки, забруднені продукти харчування, можливо, через воду.

Представниця ЦГЗ додала, що необхідно дотримуватися особистої гігієни, вживати воду або бутильовану, або перекип'ячену, а також обробляти продукти харчування, зокрема овочі та фрукти, перекип'яченою водою, піддавати продукти термічній обробці.

Як повідомлялося, у Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А. Міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 25 жовтня визнала спалах захворювання на вірусний гепатит А надзвичайною ситуацією.

Гепатит А — це вірусне захворювання, що вражає печінку. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів родини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-