Інфекціоніст дав поради, як запобігти зараженню гепатитом А

Інфекціоніст дав поради, як запобігти зараженню гепатитом А

Укрінформ
Гепатит А – це вірусне захворювання, яке зазвичай не потребує специфічного лікування, а зараженню можна запобігти, дотримуючись простих санітарно-гігієнічних правил.

Про це у коментарі Укрінформу розповів лікар-інфекціоніст Євген Дубровський.

"Гепатит А, або хвороба Боткіна, – це вірусне захворювання, яке зазвичай не потребує специфічного лікування. Важлива тут – дієта, сорбенти, рясне пиття. Важливо максимально знизити навантаження на цей орган, дати "повний спокій печінці". Зокрема, мінімізувати прийом лікарських засобів", – наголошує Дубровський.

Читайте також: У Вінниці, де стався спалах гепатиту А, виявлено вже 100 хворих

За його словами, госпіталізації та серйозного лікування потребують лише певні категорії пацієнтів, а також, коли гепатит А має тяжкий перебіг.

"При появі симптомів гепатиту А – різкій слабкості, нудоті, незначній температурі, болю у м’язах – не потрібно самостійно, без призначення лікаря, вживати будь-які ліки чи БАДи. Це лише нашкодить і без цього ураженій печінці. Не завжди хвороба супроводжується жовтяницею. Це коли склери, слизові оболонки та шкіра пацієнта набувають жовтуватого забарвлення. Причина – підвищений білірубін у крові. Бувають і безжовтяничні, субклінічні форми", – пояснює лікар.

Він підкреслив, що при найменшій підозрі на гепатит А, слід обов’язково слід звернутися до лікаря. "Він призначить дуже прості та швидкі лабораторні дослідження – біохімію крові та антитіла на гепатит А. Діагноз буде підтверджено або скасовано", – сказав Дубровський.

Щодо шляхів зараження, то інфекціоніст наголосив, що зазвичай людина заражається через вживання брудної води, побутовим шляхом, при контакті з хворим на гепатит А. "Тож аби запобігти цій хворобі дотримуйтеся простих правил – пийте лише чисту кип’ячену або бутильовану воду, добре мийте руки, а за найменшої підозри обов’язково звертайтеся по медичну допомогу", – сказав лікар.

Читайте також: Чи можна здавати донорську кров після гепатиту А: пояснює лікар

Він також уточнив, що вірус гепатиту А не передається через грудне молоко.

"Жінкам, які заразилися гепатитом А і вигодовують своїх немовлят груддю, не варто від цього відмовлятися", – наголосив Дубровський.

Як повідомлялося, у Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А. Фахівці перевіряють та досліджують усі можливі причини спалаху – від стихійних ринків до точок централізованого та децентралізованого водопостачання, забезпечують відбір зразків з навколишнього середовища та осередків захворювання.

25 жовтня міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнала спалах захворювання на вірусний гепатит А надзвичайною ситуацією.

Читайте також: МОЗ розподілило 10 тисяч доз вакцини від гепатиту А по регіонах

Гепатит А – це вірусне захворювання, що вражає печінку. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів родини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-