Тест-смужки для глюкометра: як безоплатно отримати в аптеці

Тест-смужки для глюкометра: як безоплатно отримати в аптеці

Укрінформ
Тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові тепер в державній програмі реімбурсації лікарських засобів. 

Про це Укрінформу повідомили у Національній службі здоров’я України.

Загалом у програмі 23 найменування тест-смужок для глюкометрів, вартість яких підлягає повному чи частковому відшкодуванню. Їх вартість відшкодовує аптеці Національна служба здоров’я України.

Отримати тест-смужки можуть пацієнти з цукровим діабетом І типу за електронним рецептом. Такий рецепт може виписати як лікуючий лікар-ендокринолог (зокрема і дитячий), так і лікар первинної медичної допомоги (терапевт, педіатр чи сімейний лікар) будь-якого медичного закладу, який працює з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

На окупованих територіях та в зоні бойових дій – тест-смужки відпускатимуться за паперовими рецептами.

Читайте також: МОЗ затвердило стандарт медичної допомоги при опіках

Як отримати електронний рецепт на тест смужки за програмою реімбурсації:

1) Зверніться до лікаря-ендокринолога або сімейного лікаря. Лікар первинної медичної допомоги або лікар-ендокринолог під час прийому  створить пацієнту з встановленим діабетом І типу електронний рецепт на тест-смужки.

2) Після цього ви отримаєте СМС-повідомлення з номером електронного рецепта та унікальним кодом його погашення. Лікар може роздрукувати інформаційну довідку про створення електронного рецепта на прохання пацієнта. Погасити рецепт можна протягом 30 днів з моменту його виписування.

3) Зверніться до аптеки, яка має договір із НСЗУ за програмою “Медичні вироби для визначення рівня глюкози в крові”.Отримати тест-смужки можна в 10 305 аптеках, які мають договір із НСЗУ.

Знайти аптеку, яка тест-смужки в межах програми реімбурсації, можна, скориставшись спеціальним дашбордом, на якому можна знайти адресу найближчої аптеки. Для цього достатньо ввести чи обрати з переліку в пошуковому рядку назву вашого населеного пункту.

4) Назвіть фармацевтові номер рецепта та узгодьте, які з доступних тест-смужок підійдуть до вашшого глюкометра. Працівник аптеки запропонує наявні тест-смужки, вартість яких відшкодовується за програмою реімбурсації, та узгодить з пацієнтом який саме виріб йому необхідно видати за рецептом.

5) Назвіть фармацевтові код погашення рецепта для отримання тест-смужок. Відповідно до того, які тест-смужки обрав пацієнт та їх кількості фармацевт погашає рецепт безоплатно або з доплатою.  

Читайте також: МОЗ ініціює пришвидшення введення в дію закону про ліки

Як повідомляв Укрінформ, з 8 жовтня пацієнти з цукровим діабетом І типу можуть отримувати тест-смужки за програмою реімбурсації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-