МОЗ ініціює пришвидшення введення в дію закону про ліки

МОЗ ініціює пришвидшення введення в дію закону про ліки

Укрінформ
Міністерство охорони здоров’я України ініціює пришвидшення введення в дію Закону «Про лікарські засоби».

Про це повідомляє пресслужба МОЗ, передає Укрінформ.

«Відповідно до чинної редакції новий Закон “Про лікарські засоби” набирає чинності з дня його опублікування та вводиться в дію через 30 місяців після завершення воєнного стану в Україні. Тож багато важливих моментів, які є в цьому Законі, заморожені під час війни», - зазначила заступниця міністра з питань євроінтеграції Марина Слободніченко на засіданні робочої групи з євроінтеграції при Комітеті ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Вона уточнила, що йдеться і про створення єдиного регуляторного органу, і про національну систему верифікації лікарських засобів.

«Над цим ми маємо працювати вже зараз, тому варто переглянути терміни введення в дію закону, який імплементує найкращі європейські практики регулювання фармацевтичної галузі», – наголосила Слободніченко.

Таким чином, МОЗ пропонує ввести в дію Закон «Про лікарські засоби» з 1 січня 2025 року (з перехідним періодом в 1 рік). З цієї ж дати мають почати діяти положення про скорочення терміну ліцензування виробництва, реєстрації суб’єктів господарювання та належної аптечної практики. Також пропонується запровадити 2D-кодування з 1 січня 2026 року на добровільних засадах, а з 1 січня 2028 року зробити обов’язковим.

Читайте також: До ліків на основі канабісу застосовуватимуть суворий контроль - Ляшко

Кірм того, обговорено низку питань щодо створення окремого єдиного регуляторного органу у сфері лікарських засобів. Очікується, що у майбутньому цей держорган зі спеціальним статусом має забезпечувати здійснення усіх процедур допуску на ринок та контроль за реалізацією усієї медичної продукції, що продається в аптеках: ліків, медичних виробів, дієтичних добавок та косметики.

Як повідомляв Укрінформ, 28 липня 2022 року Верховна Рада ухвалила Закон "Про лікарські засоби", згідно з яким законодавство України і Європейського Союзу щодо лікарських засобів будуть використовувати однакову термінологію та впроваджувати єдині правила регулювання фармацевтичного ринку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-