МОЗ затвердило стандарт медичної допомоги при опіках

МОЗ затвердило стандарт медичної допомоги при опіках

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я затвердило стандарт медичної допомоги при опіках, який гарантує її надання при цих травмах за єдиним алгоритмом.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ, передає Укрінформ.

"Затверджений МОЗ стандарт медичної допомоги при опіках гарантує, що незалежно від медзакладу пацієнт отримає належне лікування. Його мета – дати єдиний алгоритм для всіх відділень і центрів, які працюють із відповідною травмою. Такий підхід зменшить кількість помилок та поліпшить якість і ефективність допомоги", - зауважив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Читайте також: Пацієнти з цукровим діабетом можуть отримати тест-смужки за програмою «Доступні ліки» - МОЗ

За його словами, основою стандарту стали протоколи та настанови провідних країн із прогресивною медичною системою, передусім досвід Європи й Північної Америки, тож українці з опіковою травмою отримуватимуть медичну допомогу та лікування на світовому рівні.

У МОЗ зазначають, що стандарт меддопомоги при опіках вперше впроваджує обовʼязкове надання реабілітаційної допомоги ще під час лікування. Це підвищує шанси пацієнтів на повернення до повноцінного життя. І хоча в низці випадків не йдеться про повне відновлення навичок і функцій, фахівці з реабілітації мають зробити все від них залежне задля того, щоби пацієнт відновив здатність до самообслуговування, спроможність повноцінно працювати й відпочивати. Водночас якісна реабілітаційна допомога відіграє надзвичайно важливу роль у менеджменті утворення рубців і зменшенні набряків.

Оскільки вартість послуг і матеріалів значно зросте, планується суттєве збільшення тарифу на лікування опіків, що закладений у Програму медичних гарантій НСЗУ.

Нині МОЗ продовжує відправляти пацієнтів із важкими опіками за кордон. Зокрема, на початку жовтня двох дітей і двох дорослих, які постраждали внаслідок вибуху нафтопроводу в Івано-Франківській області, евакуювали на лікування до Німеччини.

Читайте також: МОЗ отримало від партнерів «швидкі», ліки, медвироби та дитяче харчування

Проте в Україні функціонує низка навчальних програм для фахівців, які працюють із таким видом травми. У межах домовленостей, досягнутих за результатами зустрічі першої леді Польщі Агати Корнхаузер-Дуди та дружини Президента України Олени Зеленської, 40 українських лікарів, серед яких комбустіологи, анестезіологи, лікарі фізичної та реабілітаційної медицини і фізичні терапевти, пройшли інтенсивне навчання в опіковому центрі Independent Public Health Care Center in Łęczna (РП).

Крім того, в межах персональних домовленостей міністрів охорони здоров’я України і Німеччини 58 українських лікарів пройшли підвищення кваліфікації у сфері надання медичної допомоги пацієнтам з важкими опіковими травмами. Стажування відбувалось у опікових центрах Бохума, Берліна, Гамбурґа, Дуйсбурґа, Мурнау та Людвігсхафена (ФРН).

Як повідомлялося, за час повномасштабного вторгнення за кордон на лікування та реабілітацію доправлено близько 4 тис. українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-