Всеукраїнська програма ментального здоров’я: навчання пройшли вже понад 44 тисячі медиків

Всеукраїнська програма ментального здоров’я: навчання пройшли вже понад 44 тисячі медиків

Укрінформ
Навчання за програмою mhGAP у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я пройшли вже понад 44 тисячі медиків.

Про це дружина Президента України Олена Зеленська повідомила в Телеграмі, передає Укрінформ.

«mhGAP (Mental Health Gap Action Programme) – це глобальна програма ВООЗ, у межах якої навчають сімейних лікарів допомагати пацієнтам, які приходять із тривогою, розладами сну чи харчування, труднощами з концентрацією уваги тощо. Відколи ми запровадили це навчання в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я, його пройшло вже понад 44 тис. медиків», – зазначила перша леді. 

Зеленська представила одну з лікарів, які пройшли курс за програмою mhGAP, – Софію Настишин, сімейну лікарку зі Львова.

Читайте також: МОЗ представило Цільову модель системи надання психологічних послуг

Як зауважила дружина Президента, Софія стала тренеркою, ще коли закінчувала інтернатуру, уже другий рік як вона навчає своїх колег і руйнує стигму про звернення по допомогу зі скаргами на стан ментального здоров’я.

За словами Настишин, після лютого 2022 року пов’язаними зі скаргами на стан ментального здоров’я були від 30% до 60% усіх звернень. 

«Це не лише про зміну настрою, сон, тривожність. Це й про фізичні симптоми, які не мають пояснень, хоч результати обстежень нормальні», – уточнила лікарка

Також вона пояснила цінність додаткової кваліфікації сімейних лікарів.

«Набагато простіше прийти до сімейного лікаря, якому довіряєте й знаєте дорогу до нього, розказати чутливу інформацію та разом спланувати, що робити, аніж одразу шукати нового спеціаліста в незнайомому місці», – вважає Настишин. 

Лікарка переконана, що кожна людина заслуговує на настільки якісне життя, яке тільки можливе в умовах, де вона перебуває. 

Зі свого боку дружина Президента наголосила, що саме поліпшення якості життя завдяки зручному отриманню кваліфікованої психологічної допомоги і є метою Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

Читайте також: Безкоштовну психологічну допомогу можна отримати у майже 1500 медзакладах України

Як повідомлялося, Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?» створена за ініціативи першої леді України Олени Зеленської у зв'язку з потребою громадян у психосоціальній підтримці. Так, за даними Міністерства охорони здоров'я, погіршення психоемоційного стану різного ступеня тяжкості відчуватимуть щонайменше у 15 мільйонів українців. 

У межах кампанії створена спеціальна сторінка. Також запущена кампанія в соціальних мережах Фейсбук, Інстаграм, Телеграм і Вайбер.

У липні в Україні стартувала друга хвиля кампанії ментального здоров’я «Ти як?», спрямована на розвиток здатності психіки відбивати атаки стресових чинників і подолання стереотипів, які заважають звернутися по допомогу.

Фото: RADA.GOV.UA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-