У Києві представили Цільову модель системи надання психологічних послуг

У Києві представили Цільову модель системи надання психологічних послуг

Фото
Укрінформ
У Києві представили Цільову модель системи надання психологічних послуг, яка стане основою Закону про психічне здоров’я.

Як повідомляє Міністерство охорони здоров'я, презентація відбулася під час сьомого засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ проти України, передає Укрінформ.

"Головна мета цільової моделі – сформувати спільне бачення майбутньої системи, визначити ролі та завдання всіх міністерств, посилити міжвідомчу взаємодію та модернізацію державної політики у сфері ментального здоровʼя. Представлена цільова модель стане основою для урядових рішень та підготовки Закону України про ментальне здоров’я", - йдеться у повідомленні.

Окремо на засіданні МКР було презентовано проєкт «Плану дій на 2024-2026 роки з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року» та оновлення документа «Пріоритетні багатосекторні заходи з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в Україні під час та після війни: оперативна дорожня карта».

Також було оголошено про проведення низки просвітницьких заходів на всеукраїнському та регіональних рівнях на честь Дня ментального здоров’я, який відбувається 10 жовтня. Мета – нагадати всім про важливість піклування про ментальне здоров’я та підвищити обізнаність щодо цієї сфери нашого життя.

Зазначається, що на засіданні були презентовані й результати масштабного дослідження, здійсненого в межах регіональної координації Координаційним центром з психічного здоров’я при КМУ.

Регіональні координатори Всеукраїнської програми ментального здоров’я провели анкетування щодо психосоціальних послуг на рівні областей та громад серед надавачів та отримувачів відповідних сервісів. Аналізували психоемоційний стан отримувачів послуг, виявляли вразливі групи населення, рівень задоволеності сервісами, оцінювали потреби.

Загалом опитування охопило 113 702 особи, з них 43 749 отримувачів послуг та 69 953 надавачі у сферах освіти, охорони здоров’я, соціальних служб тощо.

Читайте також: Психологічна допомога: настав час ввести правила гри

На питання «З ким ви хотіли б поговорити про стрес» більшість висловили готовність довіритись сімейному лікарю або психологу.

Засідання Міжвідомчої координаційної ради відбуваються у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської з розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я забезпечує Координаційний центр з психічного здоровʼя при Кабінеті міністрів за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада Кабінету міністрів України.

Фото: МОЗ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-