Україна може отримати €100 мільйонів на медицину від Банку розвитку Ради Європи

Україна може отримати €100 мільйонів на медицину від Банку розвитку Ради Європи

Укрінформ
Банк розвитку Ради Європи може виділити €100 мільйонів на забезпечення першочергових потреб України у сфері охорони здоров’я.

Як повідомляє Міністерство охорони здоров'я, про це йшлося на зустрічі керівництва МОЗ та представників місії Банку розвитку Ради Європи, передає Укрінформ.

«Допомога, яку ми отримуємо від міжнародних партнерів, є надзвичайно важливою для підтримки стійкості медичної системи України. Навантаження зросло в рази, лікарі працюють в надскладних умовах, однак продовжують щодня рятувати життя людей. Дякую Банку розвитку Ради Європи за увагу до тих викликів війни, з якими стикнулась наша система охорони здоров’я. Наша мета полягає у тому, аби попри все забезпечити пацієнтів якісною, доступною та безоплатною медичною допомогою. І разом ми зможемо ще ефективніше рухатись у цьому напрямі. Кошти, після схвалення кредиту, будуть спрямовані на розвиток послуг у пріоритетних на сьогодні напрямах - психічне здоров’я та реабілітація», — зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Зазначається, що ключові напрями співробітництва фокусуватимуться на забезпеченні першочергових потреб України у сфері охорони здоров’я. На них обговорюється залучення €100 мільйонів. Кошти будуть спрямовані на реалізацію поточних та запуск нових проєктів за чотирма напрямами.

Читайте також: В Україні психологічну та психіатричну допомогу безоплатно надають понад 9 тисяч лікарів

Основний напрям проєктів стосується відновлення та модернізації лікарняної допомоги відповідно до напрямів реформ, які включають відновлення лікарень з урахуванням енергоефективності і забезпечення доступу до альтернативних джерел енергії; розроблення галузевого планування мережі лікарень, технічних специфікацій та проєктної документації. А також підтримка розбудови потенціалу в частині цифровізації та інновацій. Зокрема, впровадження цифрового інструменту для відстеження звернень пацієнтів від місцевого до національного рівня у єдиній системі, розробка основних модулів електронної системи охорони здоров’я e-Health.

Окрім цього, частина коштів буде спрямована на забезпечення нових та невідкладних потреб у сфері психічного здоров’я та реабілітації: закупівлю обладнання, відновлення та створення медичної інфраструктури для підвищення доступності цих послуг.

Частину допомоги планується залучити на відновлення мережі закладів «первинки»: як на розширення мережі та модернізацію будівель, так і на забезпечення роботи мобільних груп для надання медпослуг у постраждалих та віддалених районах.

Читайте також: Центри крові п'яти міст мають потребу у всіх групах крові — МОЗ

Банк розвитку Ради Європи був створений у 1956 році з метою вирішення європейськими країнами питань, пов’язаних із соціально-спрямованою реінтеграцією біженців, переміщених осіб та мігрантів.

Як повідомлялося, у червні 2023 року Україна завершила процес вступу та стала 43-ю країною-членом Банку розвитку Ради Європи. Співпраця Банку з Україною є однією зі стратегічних цілей співпраці на 2023-2027 роки.

Фото: noi.md

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-