В Україні психологічну та психіатричну допомогу безоплатно надають понад 9 тисяч лікарів

В Україні психологічну та психіатричну допомогу безоплатно надають понад 9 тисяч лікарів

Укрінформ
В Україні безоплатно психологічну та психіатричну допомогу надають 9349 лікарів.

Як передає Укрінформ, про це міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив у Фейсбуці.

«На жаль, як спадок радянських часів тривалий час розвиток психологічних послуг та психіатричної допомоги в Україні був на другорядному плані. Переважно вони концентрувались у спеціалізованих закладах. У більшості ж розвинутих країн світу легкі форми психічних розладів можуть та мають лікуватися на первинному рівні медичної допомоги. Нині концепція успішно впроваджується в Україні», - заявив Ляшко.

Читайте також: У лікарні померла постраждала внаслідок нічного обстрілу жителька Херсонщини

Він зауважив, що за ініціативи першої леді Олени Зеленської реалізується Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?».

«Працюємо над тим, щоб якісні психологічні послуги були максимально доступними кожному, зокрема, ветеранам. Для втілення проєкту проводиться навчання українських медичних працівників за програмою ВООЗ mhGAP. Наразі таке навчання пройшли більше ніж 29 тисяч медичних фахівців, серед них близько 14 тисяч - лікарі первинної ланки (сімейні лікарі, педіатри, фельдшери). Зазвичай саме лікарі первинної ланки є першим контактом пацієнта», - зазначив міністр.

Читайте також: Росіяни вдарили по підприємству в Херсоні, є постраждалий

За його словами, 621 заклад «первинки» (а це близько третини загалом) надають послуги супроводу і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги. 17 тисяч унікальних пацієнтів скористалися ними в першому півріччі.

«Загалом нині в Україні безоплатно для пацієнта психологічну та психіатричну допомогу надають 9349 лікарів у 1425 медзакладах, які мають відповідний договір із НСЗУ. Їх можна знайти на електронній карті на сайті Національної служби здоров'я України», - заявив Ляшко.

Читайте також: Ляшко відвідав зруйнований травмпункт у Миколаєві, який відбудовує казахстанський бізнес

Як зазначається, у рамках Програми медичних гарантій на 2023 рік було виокремлено окремі пакети щодо реабілітації в сфері охорони здоров'я, які містять у т. ч. й компоненту психологічних послуг. Понад 262 медичні заклади надають реабілітаційну допомогу у стаціонарних умовах та понад 420 - в амбулаторних.

Крім цього, як зазначив міністр, функціонує державний заклад «Центр психічного здоров'я та реабілітації «Лісова поляна» МОЗ України».

Читайте також: На відновлення зруйнованих медзакладів з бюджету виділили понад три мільярди

«На сьогодні він є унікальним за переліком надання специфічних послуг у сфері психічного здоров’я, заснованих на доказових практиках та з «recovery-oriented» принципом надання допомоги в поєднанні з фізичною реабілітацією. У 2022 році психологічну реабілітацію у Центрі отримали 4.5 тисячі осіб, з яких 350 - це люди, звільнені з полону», - заявив Ляшко.

Як повідомляв Укрінформ, у межах програми медичних гарантій законтрактованим медичним закладам уже оплачено понад 76 млрд грн за надані пацієнтам послуги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-