Доступ пацієнтів до ліків на основі медканабісу можна врегулювати рішенням Кабміну - експерт

Доступ пацієнтів до ліків на основі медканабісу можна врегулювати рішенням Кабміну - експерт

Відео
Укрінформ
Українські пацієнти, які потребують лікарських препаратів, що містять олії конопель без каннабіолу, могли б отримувати їх вже сьогодні - для цього буде досить ухвалення Кабміном відповідної постанови.

Про це у програмі "Укрінформ: Вечірній стрім" заявив психіатр, лікар-нарколог Владислав Сова.

За його словами, вже сьогодні деяким групам українським пацієнтам в Україні призначають ліки, вироблені з медичного канабісу - олійні розчини, які не мають у своєму складі тетрагідроканабінол - головний психоактивний компонент канабісу. Він підкреслив, що такі ліки не зумовлюють наркотичної залежності.

“Мене дивує, що за багато років полеміки Кабмін окремим указом не може перевести ці речовини із заборонених в контрольовані. І в Україні вже б чотири роки ці ліки з канабісом були б доступні для пацієнтів, які їх потребують. І тоді, з точки зору надання медичної допомоги, прийняття закону № 7457 про регулювання обігу рослин роду коноплі не потрібно”, - зазначив Сова, додавши, що законопроєкт - “це більше про вирощування канабісу та виробництва ліків з цієї рослини у нашій державі”.

Читайте також: Друге читання законопроєкту про медичний канабіс можливе у вересні - Стефанишина

На його думку, законопроєкт №7457 треба доопрацювати, зокрема, чітко визначити, хто контролюватиме вирощування медичного канабісу. “Треба заборонити не імпорт таких препаратів (які дієві і завозяться в Україну нелегально), а саме експорт. Потрібно прописати чіткі нормативи щодо контролю, хто отримуватиме ліцензії на вирощування канабісу, де та як будуть його вирощувати, хто відповідатиме за електронний реєстр”, - сказав Сова.

Він також спростував думку, що доступ до ліків, вироблених з медичного канабісу, призведе до зростання кількості наркозалежних людей в Україні.

“Я не вважаю, що раціональне використання ліків, вироблених з канабісу, що позбавлений наркотичного радикалу, може призвести до різкого зростання показників наркоманії в Україні. Але якщо не буде організований чіткий контроль за вирощуванням канабісу, а також якщо “дозволять” вирощування поряд рекреаційного канабісу, то ми отримаємо бум вживання психоактивних речовин”, - наголосив лікар-нарколог.

У свою чергу ініціаторка законопроєкту №7457, народна депутатка від партії “Голос” Ольга Стефанишина повідомила, що в Україні близько 2 млн людей потребують ліків з медичного канабісу.

“Україна має отримати сьогодні усі найновітніші технології лікування та підтримки здоров’я, які є у світі. Я б говорила навіть і про серйозніші препарати, які так потрібні для лікування у стаціонарі”, - наголосила Стефанишина.

Вона також погодилася, що законопроєкт вимагає обговорення. “Я вірю, якщо мати політичну волю та слідкувати за тим, щоб не було зловживань та корупції у величезних масштабах, усе реалістично”, - сказала Стефанишина.

Читайте також: Застосування ліків на основі канабісу жорстко контролюватимуть – МОЗ

Вона припустила, що реально українські пацієнти зможуть отримувати ліки на основі медичного канабісу за рік-півтора. “А зараз ми відкриємо ринок для імпорту ліків. Це вже є у цій версії законопроєкту. Але ми ще приберемо квоти на імпорт сировини для того, щоб ліки вироблялися”, - сказала Стефанишина.

Як повідомляв Укрінформ, 13 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №7457 "Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни".

Зокрема, пропонується діяльність із розроблення нових наркотичних засобів або психотропних речовин із медичного канабісу дозволити лише з метою їх застосування у медичних цілях або для наукової та науково-технічної діяльності.

Черговий випуск проєкту "Укрінформ: Вечірній стрім" на Ukrinform TV дивіться о 20.00 сьогодні - 17 липня.

Тема обговорення: "Голодні ігри”: що буде із зерновою угодою та українськими аграріями?".

Учасники - перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький та операційний партнер Barva Invest Богдан Костецький. Розмову модеруватиме журналіст Василь Самохвалов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-