МОЗ розпочав загальнонаціональну кампанію з вакцинації проти кору

МОЗ розпочав загальнонаціональну кампанію з вакцинації проти кору

Укрінформ
З понеділка, 17 липня, в Україні стартувала загальнонаціональна кампанія з вакцинації проти кору тих дітей, які через повномасштабні військові дії або карантин у зв’язку з коронавірусною інфекцією пропустили планове щеплення за Національним календарем щеплень.

Про це на брифінгу в медіацентрі "Україна – Укрінформ" сказав заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

За його словами, повномасштабна війна і ті обмеження, які були під час коронавірусу, сприяли тому, що певна частина родин не зверталася до лікаря, і діти не пройшли вакцинацію відповідно до Національного календаря щеплень. "Тому з початку року була проведена верифікація цих даних. Ми маємо зараз щонайменше 260 тис. дітей, яких треба вакцинувати. І допоки ми не вакцинуємо цих дітей, ми матимемо ризик спалаху кору. Тому для уряду зараз важливо, щоб протягом літнього періоду, до 1 вересня 2023 року, поки діти не пішли до школи, вони отримали вакцину", – сказав Кузін.

Читайте також: Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар

Він поінформував, що був проведений певний підготовчий період: на регіональних рівнях було оновлено холодильне обладнання для зберігання вакцин, також пройшли навчання команди, мобільні бригади медпрацівників, які будуть проводити щеплення, доставлена в регіони вакцина проти кору.

"Відсьогодні-завтра можна йти (у пункти щеплень – ред.) і отримувати вакцинацію", – сказав Кузін.

Як наголосив головний держсанлікар, наразі за оцінками ризиків МОЗ, Центрами контролю профілактики хвороб серед вакцинокерованих інфекцій найбільшу небезпеку становить кір, оскільки ця хвороба дуже швидко передається. За його словами, з 10 невакцинованих дітей 8-9 захворіють.

Наразі в країні для проведення цієї кампанії є в наявності понад 300 тис. доз вакцини. Вакцинації підлягатимуть діти від 2 до 17 років, які не отримали першу або другу дозу вакцини КПК.

Читайте також: Після скасування карантину пункти COVID-вакцинації продовжать роботу

Як розповів на брифінгу завідувач відділу імунізації Центру громадського здоров'я Андрій Пашинний, національним координатором кампанії є Центр громадського здоров'я, на рівні кожного регіону затверджений регіональний координатор. Для проведення щеплень в рамках кампанії будуть використовуватися всі наявні платформи: постійно діючі пункти щеплень у медзакладах, центри вакцинації, які були задіяні під час вакцинації проти коронавірусу, мобільні бригади. Останні, як додав Пашинний, будуть задіяні для проведення щеплень в освітніх закладах і серед внутрішньо переміщених осіб.

"Щодо ВПО ми маємо попередні дані з кожного регіону, яка кількість внутрішньо переміщених осіб. І ми плануємо на рівні кожного регіону заходи щодо їх щеплення. У нас постійних пунктів щеплення майже 2,6 тис., 318 мобільних бригад, створено 72 центри вакцинації населення. Ця вакцина буде повністю безкоштовною", – сказав Пашинний.

Вакцину для цієї кампанії надав ЮНІСЕФ як гуманітарну допомогу, також фахівці ЮНІСЕФ та ВООЗ провели навчання щодо безпеки холодового ланцюга доставки та зберігання вакцин.

Як пояснив на брифінгу імунолог, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) Федір Лапій, літній період був обраний для вакцинації дітей саме тому, що з вересня, з поверненням дітей у школи та дитсадки, зростають ризики передачі інфекційних, вірусних захворювань. Також буде зростати захворюваність на COVID-19.

Читайте також: В Helsi створили сервіс, який нагадує приймати ліки

"Тому зараз зручний момент для вакцинації, аби не пропустити, не втратити ці дні, щоб дитина була підготовлена до школи і була захищена від кору. Від кору, за європейською статистику, помирає кожний тисячний захворілий. Можливо, це не така велика цифра, але кожні 5 років, маючи періодичність (циркуляції збудника кору – ред.) при такому рівні охоплення щепленнями, як в Україні, ми маємо підйом захворюваності. Минулий був 2017-2019 роки. Понад 120 тисяч захворіли і понад 50 померли, і це далеко не вся статистика, яка відображає реальність", – сказав Лапій.

При чому, як додав лікар, кір швидко поширюється в дитячих колективах, і згодом на дорослих, тому вакцинацією дітей створюється певний бар'єр для передачі цього захворювання дорослим.

Як повідомляв Укрінформ, Євросоюз виділяє Україні понад 4,6 млн євро на проєкти у сфері охорони здоров’я в рамках програми EU4Health. Програма була впроваджена у відповідь на пандемію COVID-19 для посилення готовності до кризових ситуацій в ЄС та покликана сприяти розв’язанню довгострокових проблем охорони здоров’я шляхом створення більш стійких і доступних систем охорони здоров’я. Серед пріоритетів Програми: профілактика в охороні здоров'я, боротьба з COVID-19, цифровізація охорони здоров'я, боротьба з онкозахворюваннями, бактеріологічною резистентністю, поліпшення доступу до якісних лікарських засобів і медвиробів. Загальний бюджет програми на 2021-2027 роки становить 5,3 млрд євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-