Близько шести мільйонів українців потребують ліків на основі медичного канабісу - експерти

Близько шести мільйонів українців потребують ліків на основі медичного канабісу - експерти

Укрінформ
В Україні наразі близько шести мільйонів людей можуть потребувати ліків на основі медичного канабісу. І це не лише тяжкохворі, а й люди, які перебувають у постійному тривожному стані, втратили близьких, повернулися з війни.

Про це в ефірі радіо Культура повідомив голова Української асоціації медичного канабісу Геннадій Шабас, коментуючи ухвалений Верховною Радою України в першому читанні законопроєкт № 7457 про легалізацію медичного канабісу в Україні, передає Укрінформ.

Він нагадав, що суспільство та експертна спільнота йшли до ухвалення цього законопроєкту шість років. І це вже третій законопроєкт, зареєстрований у парламенті. Йому передували петиції, звернення, марші.

"Медичний канабіс, як і звичайний канабіс – це рослинна сировина коноплі. Медичним його робить концентрація тих чи інших канабіноїдів. Найрозповсюдженіші – це канабідіол і тетрагідроканабінол (ТГК). Їхнє співвідношення і робить речовину на основі сировини або дозволеною до медичного використання, або ні", - зауважив Шабас. 

Він нагадав, що з терапевтичною метою медичний канабіс у світі використовується вже тисячоліття. У Стародавньому Єгипті люди його використовували з метою полегшення болю. У сучасному світі у деяких країнах, зокрема, в Канаді й США, з 1990 років почалася легалізація препаратів з канабісу.

Читайте також: Застосування ліків на основі канабісу жорстко контролюватимуть – МОЗ

У свою чергу, хірург-онколог Національного Інституту раку, консультант ВООЗ В’ячеслав Копецький зазначив, що в медичному канабісі психотропний ефект або майже відсутній, або просто відсутній за рахунок співвідношення канабіноїдів. "Як діє ТГК на організм – цей механізм відомий. А от як діє канабідіол – одностайної думки не існує", - сказав він.

За різними даними, наразі від 2 до 4 мільйонів українців потребують препаратів на основі медичного канабісу. Геннадій Шабас припускає, що фактично близько 6 мільйонів осіб можуть потребувати таких препаратів. І це не лише онкохворі, хворі на епілепсію, хворобу Паркінсона, а й люди, які перебувають у постійному тривожному стані, втратили близьких, повернулися з війни.

За його словами, нині триває розробка програми для навчання лікарів щодо призначення препаратів на основі медичного канабісу.

Водночас експерти прогнозують, що при підготовці проєкту до другого читання може з'явитися зовсім інший законопроєкт, який навіть може здивувати, із урахуванням політичної складової. "Мені здається, тут є політична складова. Медики погані лобісти, тому їх так довго і не чули. І, швидше за все, поки і не почують. А ті, хто лобіює ці речі, їх точно цікавить не медична складова", - зазначив Копецький.

Читайте також: Закон про доступ до препаратів медичного канабісу полегшить лікування деяких хвороб - експерти

Серед суперечливих норм проєкту закону експерти відзначають, зокрема, нульову квоту, тобто - не можна завозити сировину і виробляти з неї в Україні ліки до 2028 року. Це має спонукати український бізнес виробляти сировину і передавати її фармацевтичним компаніям для виробництва ліків. На думку, Геннадія Шабаса, також потребує доопрацювання норма проєкту про так звану простежувальність: маркування кожного куща медичного канабісу унікальним штрих-кодом, який супроводжуватиме весь шлях рослини. 

Як повідомляв Укрінформ, 13 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про легалізацію медичного канабісу (№7457).

Так, згідно з законопроєктом, діяльність із розроблення нових наркотичних засобів або психотропних речовин із медичного канабісу планується дозволити лише з метою їх застосування у медичних цілях або для наукової та науково-технічної діяльності.

Діяльність із використання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у науковій, науково-технічній та освітній діяльності дозволятиметься юридичним особам усіх форм власності за наявності в них ліцензії на цей вид діяльності в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.

У Міністерстві охорони здоров'я України запевняють, що застосування ліків із вмістом медичного канабісу буде жорстко контролюватися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-