У Чернівцях хірурги зробили пацієнту щелепу з його власного ребра

У Чернівцях хірурги зробили пацієнту щелепу з його власного ребра

Фото
Укрінформ
У Чернівцях хірурги обласної лікарні провели унікальну пластичну операцію. Медики зробили пацієнту передню частину нижньої щелепи із його власного ребра

Про це у Фейсбуці повідомляє Чернівецька обласна клінічна лікарня, передає Укрінформ.

"Хірурги Чернівецької обласної лікарні зробили пацієнту нову щелепу з його власного ребра. Унікальну реконструктивно-відновлювану пластичну операцію провели в ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня» хірурги-стоматологи і торакальні хірурги", - йдеться у повідомленні.

Там зазначили, що у хворого (внаслідок травми) була повністю відсутня передня частина нижньої щелепи. Операція відбулася у два етапи. Спершу лікарі вилучили у пацієнта ребро. Потім хірург-стоматолог змоделював з нього імплант потрібного розміру і форми й встановив його на місці відсутньої ментальної ділянки нижньої щелепи, зафіксувавши спеціальною пластиною та гвинтами.

Читайте також: Перший в Україні пацієнт із вживленими у кістки протезами почав ходити

"У ході підготовки до оперативного втручання хірурги-стоматологи сказали, що їм для закриття дефекту нижньої щелепи потрібний фрагмент кістки не менше 7 см. Найбільш оптимальним для імплантації було визначено ребро, оскільки воно найбільш підходило за формою і за структурою. Крім того, резекція ребра дозволяє мінімізувати травматичні наслідки для організму пацієнта", - розповів начальник підрозділу торакальної хірургії лікарні Василь Яцків.

За словами лікаря-стоматолога Миколи Токаря, після отримання ребра, медики змоделювали з нього імплант потрібної форми і закрили дефект передньої частини нижньої щелепи. Незабаром пацієнт був уже на ногах.

"Після того, як імплантована кістка приживеться, пацієнту можна буде змоделювати край альвеолярного паростка, потім провести пластику пародонти, встановити зубні імпланти й навіть повністю відновити зубний ряд. Хірургічне втручання складне тим, що був великий ризик крововтрати й доводилось працювати у ділянці лицевого нерва. Хвилювався, щоб після операції не було обмежень рухів язика, щоб надалі пацієнт мав змогу нормально розмовляти і їсти. Негативних наслідків вдалось уникнути і після хірургічного втручання пацієнт почувається нормально", - хірург-стоматолог Микола Токар,.

Читайте також: У львівському Охматдиті започаткували програму зі встановлення слухових імплантів дітям

У Чернівецькій обласній лікарні повідомили, що операцію такого високого рівня у медзакладі провели вперше.

Фото: ОКНП "Чернівецька обласна клінічна лікарня", Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-