Продукти, які допоможуть пережити нинішню зиму

Продукти, які допоможуть пережити нинішню зиму

Інфографіка
Укрінформ
Дієтолог радить як завдяки правильному харчуванню уникнути інфекційних хвороб і додати собі енергії та здоров'я

Найкращим захистом від інфекційних хвороб є міцний імунітет. Він зміцнюється не швидко,  але покращення наступає вже через місяць збалансованого харчування, а не завдяки різним  «чудодійним» БАДам, стверджує дієтолог.  Це потребує комплексного підходу,  який включатиме і певні продукти,  і мікроєлементи з вітамінами.

Позитивних результатів зможе досягти кожен, якщо буде пам’ятати

Найбільші мінуси нашого стилю харчування: українці їдять мало риби і забагато м’яса. Але головна проблема – це замало овочів та фруктів, особливо – взимку та навесні

Що має бути в раціоні

Усі наявні зимою овочі та фрукти  –  як джерело вітаміну С, провітаміну А,  антиоксидантів, клітковини,  мінеральних солей.  Їсти по 600-700 г різних овочів та 400-500 г фруктів на день.

Гарбузове насіння,  як джерело цинку,  волоський горіх,  як джерело  рослинних омега-3.   І перше, і друге –  джерело вітаміну Е.  Їсти по 25-35 г  на день.

Жирна морська риба (лосось, скумбрія, палтус, ставрида,  тріска, мойва, оселедець та інші),  або – приймати риб’ячий жир, як джерело  морських омега-3 (замінити їх рослинним  омега-3 неможливо). Риба є кращою,  бо вона також містить багато селену.  Її треба їсти 2-4 рази на тиждень.  Той же ефект можна отримати,  якщо з’їдати кожен день  по ½ бразильського горіху.

Печінка (куряча чи яловича) –  джерело цинку, заліза, вітамінів D та А. Їсти по 150-250 г за раз  2-4 рази на тиждень.

Бобові – джерело  фітостеролів  та фітоестрогенів,  що знижують рівень  запалень.  Їсти по 150-300 г  хоча б 2-3 рази  на тиждень.

Гриби,  навіть – вирощені штучно,  по 100 г на день.  За тиждень, завдяки ним,  ви підвищите  рівень захисних  імуноглобулінів.

Оливкова олія екстра-вірджін, як джерело вітаміну Е, фітостеролів та фіто естрогенів.

Стосовно алкоголю – пам’ятати: невеликі дози (200-300 мл червоного сухого вина на день) корисні для здоров’я – знижують ризик більшості видів раку, депресію, покращують імунітет.

Про часник

Є  дослідження, які доводять, що щоденне вживання часнику допомагає знизити ризики захворювання усіма вірусними інфекціями. Але для того, щоб у ньому утворився лікувальний інгредієнт, що покращує імунітет, потрібно часник правильно приготувати: максимально подрібнити та залишити його на 10-15 хв. Після чого піддати термообробці (щоб він був менш пекучим та пахучим): додати в гарячі страви, наприклад. Лікувальна доза часнику – від 2 до 4 грамів на день.

Варто

Прибрати з раціону надлишок очищених зернових (хліб, мучне), кукурудзяну та соняшникову олію, особливо – рафіновану: вони дають надлишок омега-6. А це – підвищує рівень запальних процесів в організмі та ослабляє імунітет. І, крім того, підвищує тиск та ризик тромбозів (що часто буває фатальним при коронавірусі).

Не забувати, що солодощі знижують імунітет. Наприклад, 100 г солодкого печива, меду чи цукерок знижує активність тих клітин імунітету, що знешкоджують віруси, у півтора раза на 4-6 годин.

Графіка Олександра Шингура

Повністю інтерв'ю з Максимом Погорілим читайте тут

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-