Свіжі російські фейки на франкомовну аудиторію

Свіжі російські фейки на франкомовну аудиторію

Укрінформ
Пропагандисти використали ультраправого політика Флоріана Філіппо і підробили документ МВС Франції

Французький підрозділ кремлівського Russia Today та його сателіт Sputnik Africa розповсюджує на франкомовну аудиторію фрагмент інтерв’ю з французским ультраправим політиком Флоріаном Філіппо. Відео також поширюють у проросійських франкомовних телеграм-каналах та TikTok.

В інтерв’ю Філіппо стверджує, що Президент України Володимир Зеленський нібито втратив легітимність 31 березня 2024.

Заява Філіппо є фейком. Він маніпулює, стверджуючи, що вибори не відбулись через воєнний стан, який сам Зеленський і ввів. Проте зовсім забуває додати, що це сталось через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Проведення виборів Президента України в умовах воєнного стану прямо заборонене статтею 19 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”.

27 лютого 2024 Комітет з питань розвідки при Президентові України повідомив, що у березні-травні російські спецслужби кинуть максимум сил і ресурсів на те, щоб дестабілізувати ситуацію в Україні. Йдеться про завершальний етап спецоперації «Майдан-3», котру ворог реалізує впродовж кількох останніх місяців і загальний бюджет котрої складає 1,5 млрд доларів. Один з головних інформаційних ударів буде спрямований на політичне керівництво України.

Саме у рамках цієї кампанії діє Філіппо. Далі дещо про нього самого.

Пік кар’єри Філіппо припав на 2012-2017 роки, коли він був обраний депутатом Європарламенту та посідав високі посади у партії “Національний Фронт” Марі Ле Пен, яка вважається однією з головних симпатиків Росії в ЄС.

Через політичні розбіжності Філіппо у 2017-му році створив власну євроскептичну  партію “Патріоти”. Її головна ціль – Frexit, тобто вихід Франції з ЄС. Зі своєю партією Філіпп програв вибори до Європарламенту у 2019 році, набравши лише 0,65%.

Він сподівався взяти участь у президентських виборах у 2022 році, але зміг залучити лише одного спонсора, коли треба мінімум 500.

Поступово він перетворився у людину, яка просто заробляє гроші на політиці. У його партії майже немає постійних членів, партійні квитки продаються за гроші прямо на офіційному сайті. Ціна від 10 до 300 євро. Також цим партійцям не заборонено мати інший партійний квиток.

Поширювати фейки для Флоріана Філіппо не є чимось новим. У 2020 році він став одним з головних антиваксерів у Франції та поширював дезінформацію про COVID-19. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну він почав поширювати російські наративи. Філіпо публічно пропонує перестати допомагати Україні грошима та зброєю та домовитись із Росією.

Більше того, він підтримує версію слідчого комітету РФ, що у теракті у “Крокус Сіті Холі” були замовники з України. 

Також в одному з постів у соцмережі Х він написав “До останнього українця”, коментуючи підписаний Володимиром Зеленським закон про зниження призовного віку по мобілізації з 27 до 25 років.

Саме з цим пов’язаний ще один “документ”, який поширюють російські ЗМІ та z-телеграм-канали. Вони публікують нібито декрет Міністерства внутрішніх справ Франції про те, що з третього квітня 2024 року громадян України, які старше 25-ти років, припинять реєструвати як біженців у Французькій Республіці.

Це фейк. Про це написав у соцмережі Х міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен.

По суті російські пропагандисти підробили документ 2008-го року, який легко можна знайти в інтернеті, змінили вихідний номер, текст та підпис міністра.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-