У соцмережах поширюють фейки з фото паспортів українців, нібито причетних до теракту в РФ

У соцмережах поширюють фейки з фото паспортів українців, нібито причетних до теракту в РФ

Укрінформ
Для фабрикування «українського сліду» використовують реальні фото паспортів, що знайшли в інтернеті

22 березня у концертному залі «Крокус Сіті Хол» в місті Красногорськ у Підмосков’ї стався теракт, внаслідок якого, за останніми даними загинуло 137 людей. Російська пропаганда використала його для того, щоб вкотре очорнити Україну. Намагаючись знайти український слід, пропагандисти одразу почали створювати фейки. Головний наратив – Україна причетна до теракту.

В одному з фейків, який вони активно розповсюджують через соціальну мережу X, йдеться, що підозрювані у скоєнні теракту в Москві ідентифіковані, і всі вони нібито є громадянами України, яких найняла держава за гроші американських платників податків. Як «докази» пропагандисти поширюють фото 4 паспортів українців. На одному з фото паспорту зазначено ім’я – Цезар Юлій-Галарьірогайлальірозр Ілліч, на другому – Малуха Микола Валерійович, два інших фото мають таку низьку якість зображення, що прочитати імена неможливо.

Для створення цього фейку пропагандисти використали фотографії реальних паспортів українців, які знайшли в інтернеті. Щоправда, ці фото з’явилися ще задовго до інциденту в Підмосков’ї. Фото паспорта Цезаря Юлій-Галарьірогайлальірозра Ілліча можна знайти в матеріалах за 2020 рік. Людина з таким паспортом скоїла злочин і була заарештована працівниками правоохоронних органів. 

Фото паспорту Миколи Малухи з’явилося в мережі ще в 2016 році. Микола сам його оприлюднив на своїй сторінці у Facebook. Цікаво, що той допис був про те, як росіянин Малуха врешті решт отримав український паспорт і хоче відмовитися від російського.

Сам Микола на офіційній сторінці у Facebook висміяв підробку роспропу.

Пропагандисти також поширюють інший фейк про те, що в теракті брав участь громадянин України, ветеран другої російсько-чеченської війни Рустам Ажиєв, який командував центральним фронтом армії Ічкерія, а з 2022 року бере участь у російсько-українській війні на стороні України. Як «доказ» знов наводиться фото паспорту, яке можна знайти в мережі, і нібито фото з допиту Ажиєва після теракту. Як виявилося, людина, яку видають за Рустама Ажиєва і сам Рустам Ажиєв мають різні риси обличчя.

У Рустама Ажиєва зламане ліве вухо, а також зовсім інша форма носа. 

Раніше, намагаючись переконати, що Україна нібито причетна до теракту 22 березня у Підмосковʼї, російські пропагандисти з телеканалу НТВ оприлюднили діпфейк із секретарем РНБО України Олексієм Даніловим.

У ГУР МО назвали заяви Росії про те, що начебто в теракті у «Крокус Сіті Холі» у Підмосков’ї простежується «український слід» абсурдними і цілковитою брехнею

Крім фейків про «український слід», російська пропаганда поширює дезінформацію про причетність США та Британії через західні «ЗМІ».

За даними The Insider, такі матеріали розповсюджуються мережею ботів Doppelgänger англійською, німецькою, арабською, іспанською, французькою, німецькою, італійською, польською, іспанською та івритом. Їх оприлюднюють на фейкових сайтах ЗМІ або на сайтах-клонах відомих видань, як-от: spiegel.ltd; grenzezank.com; hauynescherben.net; meisterurian.io; onnam.life та ін. Інформується, що кремлівська пропаганда, імовірно, розширює своє охоплення на західну аудиторію.

Як повідомляв Укрінформ, терористичне угруповання "Ісламська держава" (також відоме як ІДІЛ) взяло на себе відповідальність за теракт у концертному залі "Крокус" у підмосковному Красногорську. Згодом цю інформацію підтвердили й в розвідці США.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-