РосЗМІ поширюють фейк про продаж Україною за кордон мільйона літрів донорської крові

РосЗМІ поширюють фейк про продаж Україною за кордон мільйона літрів донорської крові

Укрінформ
Російська пропаганда продовжує просувати фейковий наратив про незаконний медичний експорт в Україні

Російські пропагандистські ресурси поширюють інформацію, що нібито українська влада заробляє на експорті донорської крові. Вони посилаються на так звану “правозахисницю” Міру Тераду, яка заявляє, що за допомогою американського фонду USAID Україна експортувала за кордон понад мільйон літрів крові, яку нібито збирали під приводом допомоги пораненим бійцям ЗСУ.

Це фейк. Крім слів Міри Тераду, немає жодних доказів того, що Україна відправляла донорську кров за кордон.

Та й сама Міра Тераду, справжнє ім’я якої Оксана Вовк, є звичайною російською пропагандисткою. Вона була дружиною наркоторговця Алета Терада та допомагала чоловіку у відмиванні грошей, за що провела 2,5 роки в американській в’язниці.

Вона очолює так званий “Фонд боротьби з репресіями”, засновником якого був міжнародний терорист та колишній керманич ПВК “Вагнер” Євген Пригожин. 

На сайті цього “фонду”, де й було вперше опубліковане “сенсаційне розслідування” про експорт донорської крові, неодноразово публікувалися фейки про Україну, США та країни Європейського Союзу.

До того ж, в Україні на законодавчому рівні заборонений експорт донорської крові – за кордон дозволяється продавати лише вироблені на її основі препарати. Однак під час війни на це накладаються додаткові обмеження, зокрема, виробник повинен залишати на зберіганні щонайменше 50% цих препаратів на випадок різкого дефіциту.

Крім того, за даними організації ДонорUA, у 2023 році українці здали близько семи тисяч літрів крові  —  отже, експортувати “понад мільйон літрів” було б просто неможливо.

Російська пропаганда не вперше поширює фейки про Україну, пов’язані із так званою “чорною трансплантологією”. Укрінформ спростував фейки про продаж органів пацієнтів лікарні №6 у Харкові та біоматеріалів загиблих військових в Одесі.

Раніше роспроп поширював фейк про «нужденність» українських ветеранів.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-