«Біолабораторії» в Одесі: цинізм, що не може досягти дна

«Біолабораторії» в Одесі: цинізм, що не може досягти дна

Фактчек
Укрінформ
Для фейку про продаж «біоматеріалу» загиблих військових ЗСУ роспроп використав фото з Бучі

У російських телеграм-каналах і онлайн-ЗМІ поширюють фейкове “розслідування” неназваних “українських журналістів” про те, що в Одесі продають за кордон “біоматеріали” загиблих українських військових, їх залишки спалюють, а родичам повідомляють, що їх рідні “зникли безвісти”.

І ніби займаються “чорною трансплантологією” у референс-лабораторії при Українському науково-дослідному протичумному інституті імені Мечнікова за адресою вул. Церковна 2/4, а керує процесом професор Сергій Поздняков.

Як доказ наводять фото чорних мішків із тілами у вантажівці та скриншоти із сайту моніторингу електронних закупівель Clarity-Project.

Фотографії з трупами в пакетах зроблено не в Одесі. Вони з Бучі. У цих мішках невпізнані тіла закатованих окупантами людей. Пропагандисти лише додали вотермарку “Типичная Одесса”.

Організації під назвою “Українському науково-дослідницькому протичумному інституті імені Мечнікова” вже не існує, оскільки цей інститут у 2015 році був реорганізований і став частиною Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України. Юридична особа під цією назвою з 2016-го перебуває у процесі ліквідації. На її базі було створено Протичумний інститут імені І.І. Мечнікова державної установи “Центр громадського здоров'я МОЗ України”.

Профіль діяльності лабораторії зовсім інший: у ній збирали та вивчали небезпечні віруси та патогени https://phc.org.ua/news/nacionalna-virusologichna-referens-laboratoriya-ta-odeska-subregionalna-laboratoriya-cgz, а не займались трансплантацією органів. Після початку епідемії коронавірусу у лабораторії був створений центр тестування на коронавірус.

Джерелом фейку є відео нібито “розслідування” про так звані “біолабораторії” в Одесі. Ролик викладений на ютуб-каналі “Типичная Одесса” та одноіменному телеграм каналі. Основний контент цих каналів – історичні фото Одеси, цитати російських класиків та проросійські наративи.

Інформація, яку подають у відео не спирається на факти, а на так звані “свої джерела”.

Референс-лабораторія в Одесі піддавалася нападкам російської пропаганди та проросійських політиків в Україні ще до початку повномасштабного вторгнення. Подібні “розслідування” робили ЗМІ, що входили до пулу віктора медведчука.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-