Російська пропаганда підробила відео Human Rights Watch

Російська пропаганда підробила відео Human Rights Watch

Укрінформ
Росфейк: СБУ мобілізує українців на фронт за допомогою секс-працівниць

Кремлівські ЗМІ та z-телеграм-канали поширюють новинне відео, нібито зняте правозахисною організацією Human Rights Watch.  У ролику розповідається, що Служба Безпеки України буцімто використовує завербованих секс-працівниць для мобілізації українців до війська.  Працівники української спецслужби нібито фільмують процес візиту і потім шантажують чоловіків цими відео, змушуючи вступати до лав ЗСУ.

Це фейк. Таких публікацій немає ані на офіційній сторінці Human Rights Watch, ані у соцмережах організації. Відео створене з роликів та картинок, які легко знайти в інтернеті.  Вони не мають жодного відношення до рекрутингової кампанії до лав ЗСУ.

Кадри із секс-працівницями пропагандисти взяли з відеорозслідування журналістів “Детектив. Інфо”, оприлюдненого в інтернеті 7 травня 2020 року,  за два роки до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Оформлення відео, яке поширюють пропагандисти, також відрізняється від справжніх роликів Human Rights Watch. Фейкороби використали інший шрифт та не виділили важливі слова синім кольором, як зазвичай роблять у оригінальних коротких відео цієї правозахисної організації.

Окрім того, у фейковому ролику пропагандисти використали фото військових ЗСУ, кадрів з мобілізації та нейтральні стокові картинки, які можна легко знайти в інтернеті. Росіяни використовують  їх у численних пропагандистських публікаціях, які стосуються російсько-української війни.

Раніше пропагандисти підробили пост в Instagram відомого американського музиканта. 

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-