Спам, реклама, фейки. Як російська пропаганда атакує українців у соцмережах

Спам, реклама, фейки. Як російська пропаганда атакує українців у соцмережах

Укрінформ
Для розповсюдження пропаганди і дезінформації Кремль використовує всі доступні для цього інструменти, включно із соціальними мережами.

Будь-яку платформу, створену для спілкування, обміну інформацією чи розваг, спецслужби РФ перетворюють на зброю проти користувачів.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки пояснює, як саме росіяни атакують українців у найпопулярніших соцмережах і месенджерах. 

Боти і тролі ‒ універсальна зброя для соцмереж

Створення в соцмережах профілів вигаданих користувачів не є російським винаходом. Проте росіяни вкладають чимало ресурсів у масштабування цієї тактики та її використання для гібридної агресії проти іноземних держав, зокрема, України.

Для створення ілюзії справжності фейкових акаунтів їм надають «людські» імена, завантажують фото, додають друзів, створюють кілька дописів, які є скопійованими в інших користувачів, репостами або посиланнями на інші ресурси. 

Тролями зазвичай називають реальних осіб, які переховуються за фейковими профілями, а ботами ‒ профілі, створені за допомогою програм автоматизації або штучного інтелекту. Боти об'єднуються у ботоферми, які можуть скоординовано ставити вподобайки, залишати однотипні коментарі, робити репости, або ж так само скоординовано скаржитись на якусь публікацію з метою блокування сторінки. Головною функцією тролів є провокування конфліктів у соцмережах та поляризація їх учасників з метою перетворення опонентів на ворогів, які ненавидять один одного.

Типова підозріла Facebook-сторінка

Боти й тролі діють в усіх популярних  в Україні соцмережах (Youtube, Facebook, Instagram, X (Twitter), TikTok) та месенджерах, зокрема, у Viber і Telegram.   Вони просувають вигідні Росії наративи, фейки та активно працюють над тим, щоб розсварити українців та переконати, що «ворог в Києві, а не в Кремлі».   

Крім ботів і тролів російські спецслужби використовують й інші інструменти, що мають свої особливості на різних платформах. 

Facebook

Політика Meta дозволяє доволі просто, швидко і недорого будь-якому користувачу, навіть щойно зареєстрованому, розмістити рекламне повідомлення й таргетувати його на певну аудиторію. Росіяни перетворили цей суто комерційний інструмент на зброю. Вони ледь не щодня реєструють нові профілі у Facebook і через рекламу атакують українців фейками, дезінформацією і маніпуляціями. 

Профілі з дивними назвами (на кшталт Webbed Hairy або Handsome lsy2) публікують текстові повідомлення, карикатури на українських військових і політиків, відредаговані за допомогою штучного інтелекту відео, посилання на клони українських медіа із фейковими статтями тощо.

Фейкова реклама про «чорних трансплантологів» з ЄС, які нібито полюють на українських дітей

Серед ключових наративів, які розповсюджують ці сторінки, можна виділити такі: «українці не хочуть воювати», «мобілізація ‒ незаконна», «влада краде», «Захід зрадив Україну», «Зеленський ‒ маріонетка США», «західна зброя гірша за російську», «військові готують переворот», «українські командири ‒ м’ясники». Метою наполегливого просування цього контенту є деморалізація, провокування розколів і конфліктів в українському суспільстві, зниження здатності до опору російській агресії.

Типова Facebook-реклама з використанням вкраденого лого українського медіа

Крім пропаганди такі самі профілі розміщують шахрайські повідомлення про неіснуючі «додаткові виплати» пенсіонерам, родинам військовослужбовців, внутрішньо переміщеним особам. Переходити за такими посиланнями у жодному разі не можна, адже зловмисники намагатимуться заволодіти вашими персональними даними та отримати доступ до банківського рахунку.

Шахрайська реклама фейкових «виплат»

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки разом з партнерами виявляють такі сторінки, інформують Meta – і їх оперативно видаляють. Втім на заміну їм з’являються нові.

TikTok

Китайська платформа для розміщення коротких відео виявилася дуже зручною для кремлівської пропаганди. У Росії та на окупованих територіях під патронатом урядових структур, таких як «Інститут розвитку інтернету», створюються TikTok-хауси. Їх резиденти знімають відео про «фантастичне відновлення Маріуполя»,  «чудове життя» в окупованих містах тощо.

Пропагандистські TikTok-відео про «відновлення»

Росіяни розміщують у TikTok величезну кількість відео із глорифікацією збройних сил РФ, Путіна, його поплічників та загарбницької війни, а також просувають ролики із закликами до українців ухилятися від мобілізації. 

Демотивуючі TikTok-відео

Для більшого охоплення аудиторії відео з ідентичними меседжами (а подекуди і з однаковими текстами) записують десятки ноунейм-блогерів. 

Спецслужби РФ активно моніторять українські соцмережі, зокрема, акаунти військовослужбовців. Свої знахідки вони використовують як зброю, перемонтовуючи зняті військовими відео, додаючи драматичну музику, маніпулятивні підписи під відео чи кадри з військових кладовищ. 

Для створення роликів фейкороби активно використовують штучний інтелект: згенеровані ними голоси озвучують відео про заморські вілли «доньки Залужного», «тещі Зеленського» або начальника якогось районного чи обласного ТЦК. Самі ролики є звичайними слайд-шоу зі стокових фото.

«Викривальні» TikTok-відеоічц

Створені для TikTok відео розміщуються і на інших платформах: Facebook Reels, Instagram Reels, Youtube Shorts тощо. 

Youtube

Ще у 2022 році Youtube наклав серйозні обмеження на російські пропагандистські ЗМІ: доступ до них було заблоковано на території України та Європейського Союзу. Канали низки російських пропагандистів, таких як Дмитро «Гоблін» Пучков чи Нікіта «Бесогон» Михалков, було видалено з платформи за розпалювання ворожнечі й інші порушення. 

Але це не означає, що російська пропаганда зникла з Youtube. Антиукраїнські сюжети «Россия 24», НТВ та інших російських каналів перезаливають на нові  канали, а щоб вони протрималися довше ‒ заблюрюють лого каналів або перекривають їх іншими зображеннями. 

Сюжет заблокованої в Youtube програми «60 минут», залитий на канал-одноденку

Не варто забувати, що кремлівські наративи та дезінформація можуть бути «зашитими» у будь-який російський контент, зокрема, розважальний. Безпечніше від нього взагалі відмовитися. Тим більше, що російські блогери можуть отримувати монетизацію за перегляди поза межами РФ, у тому числі з України. І сплачуючи податки в Росії, фінансувати війну.  

X (Twitter)

Концентрація російських ботів і тролів у соцмережі X є надзвичайно високою. Політика платформи у сфері протидії дезінформації є значно м’якшою, ніж у Meta. І це створює поживний ґрунт для поширення конспірології, фейків, мови ворожнечі та відвертих маніпуляцій.  

Після того, як наприкінці 2022 року Twitter купив Ілон Маск, ситуація з дезінформацією в мережі погіршилася. З акаунтів російських ЗМІ та їх співробітників прибрали позначку state-affiliated media  (медіа, пов’язане з державою), яка була попередженням про їхню заангажованість. Також було знято обмеження, що суттєво стримували охоплення акаунтів МЗС, посольств та консульств РФ. Протягом останніх років вони остаточно перетворилися на частину машини з поширення дезінформації і не гребують відвертими фейками. У 2023 році Twitter-акаунти МЗС РФ та російського посольства у Великій Британії розмістили постановочне відео про «напад українських військових на жінку з дитиною», а у січні 2024-го ‒ фейк про «татуювання Зеленського».

Telegram

Створений росіянином Павлом Дуровим Telegram є не лише найпопулярнішим в Україні месенджером, а й потужним інструментом поширення дезінформації. У месенджері функціонує розгалужена пропагандистська мережа: безперервно генерують контент канали воєнкорів, Z-блогерів, російських федеральних ЗМІ, урядових структур РФ тощо. 

Увага ворожих спецслужб до Telegram є абсолютно прогнозованою і зрозумілою, з огляду на кількість українців, які ним користуються.

Ще у 2021 році СБУ офіційно повідомила суспільству, що Telegram-канали «Легитимный», «Резидент», «Сплетница» та споріднені з ними ресурси працюють на спецслужби РФ з метою дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні. Попри це українська аудиторія цих ресурсів залишається величезною: автори годують її вигаданими «інсайдами» з Печерських і Капітолійського пагорбів, Кремля і навіть Пекіна. Зводяться ці «інсайди» до просування російських наративів про «приреченість» України та «безперспективність» спротиву російській агресії.

Частина мережі псевдоукраїнських Telegram-каналів

Як інструмент комунікації Telegram використовують українські медіа, урядові структури та підрозділи Сил оборони. Тому поява каналів-клонів для проведення інформаційно-психологічних операцій була лише питанням часу. У 2023 росіяни створили низку фейкових каналів бригад Збройних сил України для «вкидів» про величезні втрати та зраду командування, а також маніпулювання родичами військовослужбовців. Чи не найбільшим успіхом росіян на цій ниві  стало використання повідомлення фейкового каналу 46-ї окремої аеромобільної бригади ЗСУ як джерела новини для CNN у січні 2023 року.    

Новина CNN з посиланням на фейковий Telegram-канал 46-ї ОАеМБР

Напередодні та під час повномасштабного вторгнення росіяни створили десятки регіональних Telegram-каналів для поширення дезінформації під прикриттям звичайних новин і оголошень.

Просування цих каналів відбувається як за допомогою спам-розсилок і реклами, так і через алгоритми самого Telegram. Після підписки на канал з місцевими новинами Telegram рекомендує «схожі канали», серед яких є й російські. 

Російський канал «Типичная Одесса» у рекомендаціях Telegram

Signal, WhatsApp, Viber та інші месенджери

Для здійснення інформаційно-психологічного впливу на українців спецслужби РФ використовують популярні месенджери. Російські тролі працюють у коментарях в популярних  каналах месенджерів. Вкиди дезінформації нерідко можна побачити у локальних чатах. 

Месенджери є також зручним інструментом для спам-розсилки фейків, фішингу та інших шахрайських схем. Восени 2023 року у WhatsApp було зафіксовано масову розсилку на українські номери оголошень з пропозиціями заробітку. Адресату пропонували перейти за посиланням у Telegram та заповнити анкету, залишивши шахраям персональні дані, або ж перевести певну суму грошей для «викупу замовлення», оренди якогось майна чи під іншими приводами. 

У 2022 році українські посадовці, правоохоронці та військові отримували у WhatsApp повідомлення із закликами здаватися і переходити на бік ворога. 

Такі ровідомлення отримували українські високопосадовці у WhatsApp y лютому 2022 року

Наприкінці 2023-го українські військовослужбовці зазнали спам-атаки з  «новорічними привітаннями» від росіян у Signal. 

«Новорічна» спам-розсилка у Signal 

Популярним типом спам-розсилок є посилання на Telegram-канали з фейковим контентом та фішингові сторінки.

З огляду на ці небезпеки, у жодному разі не варто відкривати сумнівні посилання та завантажувати файли, які ви отримали під час такої розсилки.   

Висновки

Серед найпоширеніших інструментів, за допомогою яких російські спецслужби атакують українців у соцмережах і месенджерах, можна назвати такі:

  • ботоферми й тролі (всі платформи);

  • відеофейки та аудіофейки, пропагандистські ролики (всі платформи);

  • нав’язлива реклама (Facebook);

  • пропагандистські, псевдоукраїнські канали та канали-клони (Telegram);

  • спам-розсилка (WhatsApp, Viber, Signal).

Серед популярних в Україні платформ немає практично жодної, яку б ворог не намагався використати в інформаційній війні. Тому варто дотримуватися правил інформаційної та цифрової безпеки, не відкривати підозрілі посилання та із застереженням ставитися до емоційно забарвлених повідомлень. Особливо, якщо їх джерелом є спам-розсилка, нав’язлива реклама, сумнівний TikTok-блогер чи анонімний Telegram-канал.

Матеріал підготовлено редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-