Фотопідробки про німців: фермери хочуть Путіна в президенти, ресторатори відмовляються від підтримки України

Фотопідробки про німців: фермери хочуть Путіна в президенти, ресторатори відмовляються від підтримки України

Укрінформ
Росія продовжує створювати фейки про втому громадян країн Заходу від України

Кремлівські ЗМІ та z-телеграм-канали поширюють фото із трактором, на ківшу якого прикріплено банер із написом “Scholz nach Sibirien! Putin nach Berlin!” (“Шольца – до Сибіру! Путіна – до Берліну!”)

Пропагандисти супроводжують це фото дописом про те, що "німецькі фермери хочуть у президенти Німеччини Володимира Путіна".

Це фейк. За допомогою графічних редакторів було замінено справжній напис на банері “Ist der Lanwirt tot gibt es kein Brot” (“Якщо фермер мертвий, то хліба немає”).

Оригінал фото був опублікований у квітні 2019 року під час акції німецьких фермерів, які протестували проти посилення нових урядових вимог щодо добрив.

Цікаво, що Олаф Шольц на той час ще навіть не очолював німецький уряд. Бундестаг обрав його канцлером 8 грудня 2021 року. Публікація ж з оригінальним фото з'явилася за два роки до цього.

Також слід зазначити, що президентом Німеччини є Франк-Вальтер Штайнмаєр, який, згідно з конституцією Німеччини, має менше повноважень, ніж канцлер.

Даний фейк з’явився у мережі на тлі нової акції німецьких фермерів 8-15 січня 2024 року, де вони протестували проти запланованих урядом скорочень субсидій, зокрема, на дизпаливо для сільськогосподарських машин і висловлювати невдоволення  політикою уряду в аграрній галузі.

Ще одним фейковим наративом, який просуває російська пропаганда, є втома та відмова жителів країн Заходу від допомоги Україні.

У рамках цієї компанії у телеграм-каналах та у соцмережі X поширюються скріншоти з офіційними сайтами трьох німецьких пивних ресторанів, нібито зроблених у застосунку Internet Archive (дає змогу бачити всі зміни вебсторінках інтернет-сайтів). На старих скрінах нібито є українська символіка, а на нових її нібито прибрали. У такий спосіб пропагандисти хочуть показати, що місцевий бізнес буцімто відмовляється від подальшої підтримки України.

Це теж фейк. На жодному з офіційних сайтів цих трьох закладів ніколи не було української символіки. За допомогою того ж самого додатку Internet Archive ми перевірили офіційні сайти Protokoll Berlin, Finest Beer Culture.

З початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, а саме з 24 лютого 2022 року було на офіційних сайтах цих ресторанів було 9, 15 та 25 змін відповідно. Жодна з них не стосувалася додавання української символіки. Версії сайтів, які можна побачити на скріншотах пропагандистів, просто не існує.

Protokoll Berlin, Apfelwein Dax та Finest Beer Culture – це не великі франшизи, а місцеві пивні ресторани, що знаходяться у Берліні та Франкфурті. Їх сторінки у соцмережах мають лише по кілька тисяч підписників.

Отже, російські пропагандисти знайшли невеликі німецькі пивні ресторації, відкрили сайт через Internet Archive, зробили скріншоти, додали українську символіку та підробили дати, коли змінювали вебсторінки, у графічному редакторі і заявили, що власники цих закладів перестали підтримувати Україну.

Подібні фейки створюють враження, що у Німеччині перестали підтримувати Україну. Але це не так.

Канцлер ФРН Олаф Шольц уже цього року кілька разів заявляв, що Німеччина продовжить підтримувати Україну у фінансовому, військовому та гуманітарному плані стільки, скільки буде потрібно. Зокрема, 8 січня він підтвердив, що «плани Німеччини визначені: уряд у бюджеті подбав про можливість інвестувати 8 млрд євро» в оборонну підтримку України. Те, що Німеччина виділить у 2024 році «понад сім мільярдів євро» (адже не всі проєкти ще визначені, тому й сума згадана менша) він повторив і під час телефонної розмови з президентом США Джозефом Байденом 16 січня. А 18 січня міністрка закордонних справ ФРН Анналена Бербок пообіцяла, що "Німеччина підтримуватиме Україну стільки, скільки українці будуть цього потребувати".

Отже, ФРН цього року передбачила подвоєння суми фінансування лише на оборонну допомогу. Німецька влада також запевнила, що країна продовжить надавати притулок українським біженцям, а це понад 1 мільйон, доки це буде необхідно. Окрім того, влітку цього року в Берліні планується велика міжнародна конференція з відбудови України. Наразі Німеччина є другим після США за обсягами надання всебічної підтримки партнером України.

Андрій Оленін, Ольга Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-