Росфейк: українців відключають від комунальних послуг за неявку у військкомат

Росфейк: українців відключають від комунальних послуг за неявку у військкомат

Укрінформ
Пропагандисти підробили оголошення від імені Рівненської ОДА

Російська пропаганда продовжує інформаційну кампанію навколо мобілізації в Україні. Днями z-телеграм-канали поширили фото оголошення, яке нібито отримали мешканці м. Рівне. В ньому йдеться про те, що будинок за адресою  Степана Бандери, 48 буде відключено від послуг комунальних підприємств. Це буцімто обумовлено тим, що багато мешканців будинку “не з’явилися з повісткою до військомату”. Для вирішення ситуації всім чоловікам із цього будинку, які підлягають мобілізації, пропонується з’явитися у військкомат протягом трьох днів за адресою вул. Грибника, 4. Саме ж оголошення нібито поширила Рівненська обласна державна адміністрація.

Це фейк. При його створенні російські пропагандисти допустили низку граматичних помилок. Правильне написання слова “військкомат” - з двома літера “к”, адже це скорочення від “військовий комісаріат”. Пропагандисти ж використали в “оголошені” два варіанти написання.  Також вони написали “з повісткою” замість “за повісткою”, що є помилкою.

Окрім цього, наразі в Україні не функціонують військкомати. В 2022 році їх було повністю реорганізовано в територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Ба більше, на Рівненщині взагалі немає ТЦК та СП, який знаходиться за адресою Грибника, 4.  Імовірно, автори фейку просто перепутали вулицю. Рівненський ОТЦК та СП знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Грабник, 4.

У коментарі Укрінформу представник Рівненської обласної державної адміністрації запевнив, що дане “оголошення” - фейк.

Поширюючи такі підробки, російські пропагандисти переслідують одразу дві мети.  По-перше,  намагаються посіяти паніку всередині України на тлі ухвалення рішення щодо законопроєкту про мобілізацію.

По-друге, намагаються дискредитувати військово-політичне керівництво нашої держави перед іноземними партнерами. Мовляв, українська влада всупереч законодавства мобілізує людей, “перекриваючи їм кисень”  навіть у побутових питаннях.

Без сумніву, мобілізація в Україні - одна з улюблених тем фейкоробів, а в останніх підробках неабиякою популярністю користуються й самі ТЦК та СП.  Так, наприкінці минулого року роспроп вигадав фейк  про розсилку повісток у застосунку “Дія” Житомирським терцентром комплектування.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-