Відеопідробка: українці відсвяткували Гелловін у церкві

Відеопідробка: українці відсвяткували Гелловін у церкві

Фактчек
Укрінформ
Російські пропагандисти наклали іншу пісню на відео виступу церковного хору

У російських телеграм-каналах з’явилося відео, на якому люди нібито співають пісню на честь Гелловіну в українській церкві. З напису поверх відео випливає, що подія відбувається в соборі Святої Трійці у місті Луцьк. Відео російські пропагандисти супроводили текстом про те, що буцімто в Україні «в церкві відзначають Гелловін», інтегрувавши західне язичництво в православну церкву.

Це відеопідробка. Пропагандисти наклали гелловінську пісню на оригінальне відео виконання церковним камерним хором "Оранта" іншого твору. Це вдалося встановити за допомогою зворотного Google-пошуку за картинкою.

Виявилося, що відео було зняте в Церкві Введення в храм Пресвятої Богородиці у Львові, а не в соборі Святої Трійці у Луцьку. У Фейсбуці воно з’явилося ще 8 жовтня 2023 року. До того ж, ця церква є не православною, а греко-католицькою.

У коментарі Укрінформу представник церкви наголосив, що дане відео є фейком, а Українська греко-католицька церква не підтримує святкування Гелловіну.

«8 жовтня у нашому храмі проходило святкування 15-річчя парафіяльної спільноти "Матері в молитві". На відео наш парафіяльний хор виконує пісню прослави Пресвятої Богородиці, а не співає на честь Гелловіну», – пояснили в церкві. 

Раніше ропроп створив фейк про те, що через “економічну кризу” американці на Великдень замість яєць фарбували картоплю.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-