Великодня маніпуляція: американці фарбували картоплю замість яєць

Великодня маніпуляція: американці фарбували картоплю замість яєць

Фактчек
Укрінформ
Для американців – жарт і розвага, для роспропу – привід повідомити про “економічну кризу” в США

Кремлівські федеральні ЗМІ розповсюджують інформацію про те, що через “економічну кризу” американці на Великдень замість яєць фарбували картоплю.

Як доказ пропагандисти наводять публікацію Fox News.

Але це маніпуляція. У статті є відео, де опитують жителів штату Нью-Джерсі про те, чи готові вони фарбувати картоплю замість яєць. Всі вони відповіли, що “ні”. Більше того, у першому абзаці публікації написано, що респонденти погодились із тим, що на Великдень американці мають дотримуватися традицій і фарбувати саме яйця.

Саму ідею запропонував маркетинговий відділ компанії Potatoes USA. Ця компанія спеціалізується на вирощуванні та продажу картоплі у Денвері, штат Колорадо.

За версією видання Ахіos, на таке рішення Potatoes USA наштовхнули меми, які розповсюджувались у американському сегменті соцмереж у січні 2023 року.

Тоді через епідемію пташиного грипу в США та ріст цін на енергоносії, вартість яєць зросла на 55%.

Проте вже у лютому ситуація змінилася. Так, згідно із даними міністерства сільського господарства США, ціни на яйця в країні різко впали з 5,2 долара за дюжину першого січня 2023 року до 2,3 долара наприкінці лютого. Щоправда, перед Великоднем вони зросли до 3,5 доларів за 12 яєць.

Крім Potatoes USA, мемами надихнулись і американські блогери. Зокрема, Стейсі Гарска Родрігез із The Soccer Mom Blog і Бріттані Пайпер із Simplistically Living писали пости із порадами, як краще фарбувати картоплю.

Деякі люди дійсно підтримали цю акцію, але не масово. Запропонований компанією Potatoes USA хештег #easterpotatoes має не більше ста дописів в Instagram. І судячи з контенту під цим хештегом – це переважно меми, жарти на тему картоплі та просто рецепти приготування цього коренеплоду.

Цю акцію сприйняли більше як цікавий спосіб провести час із дітьми. Так, британський письменник Джоел Снейп теж провів експеримент з фарбуванням картоплі, про що розповів у своєму блозі на The Guardian.

“Я назавжди переходжу на картоплю? Ну, ні, очевидно, це було б божевіллям. Я ніколи не зможу пояснити це своїм родичам: ні я, ні мій син не хочемо, щоб наші витвори проросли ще до появи пасхального кролика. Що можна порекомендувати щодо картоплі, то це фактор новизни – на короткий час мій син і я були абсолютно захоплені можливостями цього нового медіуму, як імпресіоністи, які возяться з гравюрами, або Кріс Офілі, що бавиться гноєм”, – написав Снейп, додавши, що продовжить творчі експерименти вже з камінням, а потім, можливо, і з капустою.

Так само висловилась і директорка з маркетингу Potatoes USA Маріса Стайн:

“Як мама двох дітей, я постійно шукаю нові заняття. Ідея розмалювати картоплю викликала у мене сміх, але, чесно кажучи, це справді весело… Мої дітям подобалося експериментувати з різними дизайнами. Це був чудовий спосіб провести час із сім’єю”, – підкреслила вона.

Раніше російська пропаганда сфабрикувала фейк про “підпал храму УПЦ МП у Миколаївській області України.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-