Росфейк: німецьких пенсіонерів закликають повернутися до роботи для ремонту танків Leopard

Росфейк: німецьких пенсіонерів закликають повернутися до роботи для ремонту танків Leopard

Фактчек
Укрінформ
Роспроп підробив листа від імені федерального міністерства внутрішніх справ Німеччини 

Російські телеграм-канали і прокремлівські ЗМІ поширили допис, який проілюстрували нібито скріншотом із Фейсбуку. З нього випливає, що онук покійного німецького пенсіонера переглядав пошту дідуся і наштовхнувся на лист на бланку ніби федерального міністерства внутрішніх справ Німеччини. Чоловіка, який з 1976 по 1989 рік ремонтував танки Leopard A1, A2, A3, через війну нібито закликають повернутися до роботи. В листі наголошується, що останнім часом такі танки почали активно використовуватися й у зв’язку з цим потребують технічного обслуговування, а досвід пенсіонера може стати у нагоді. Наприкінці ж листа як автора вказано не конкретну посадову особу, а Бундесвер (Збройні сили ФРН – ред.).

Це фейк. За даними з відкритих джерел, у мирний час Бундесвер підпорядковується міністерству оборони Німеччини, а не МВС, як в підробці написали пропагандисти. До того ж, для зворотного зв’язку в листі вказаний номер взагалі федерального відомства у справах міграції та біженців.

Окрім цього, в коментарі Укрінформу представник пресслужби федерального міністерства внутрішніх справ Німеччини наголосив, що лист є підробкою.

Така маніпулятивна кампанія російської пропаганди передусім спрямована на дискредитацію ЗСУ, а також на створення суспільної думки про те, що українські Сили оборони використовують застаріле обладнання, зокрема танки Leopard А1, А2,А3, що нібито дуже вразливі.

Цікаво, що на початку 2023 року стало відомо, що уряд Німеччини погодив передачу Україні 178 танків Leopard 1. Але йшлося про машини Leopard 1А5 (модифікація 1987 року – ред.). 

Було також зазначено, що фінансування цих поставок та ремонт танків, як і підготовка українських військових, "здійснюється у тісній координації з європейськими країнами-партнерами Федеративної Республіки Німеччина".

Зі свого боку, росіяни вдаються до поширення фейків про те, що їх армія використовує новітні танки. В червні 2023 року вони намагалися видати застаріле відео за актуальне. На цьому нібито було зображено ешелон російських танків Т-90 «Прорив», але як вдалося встановити Укрінформу, це були немодифіковані машини Т-90 без динамічного захисту.   

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-