Росфейк: через халатність ЗСУ на Харківщині підірвався мирний житель

Росфейк: через халатність ЗСУ на Харківщині підірвався мирний житель

Укрінформ
Пропагандисти вигадали інцидент для дискредитації українських Сил оборони

Нещодавно російський телеграм-канал поширив допис про те, що нібито через халатність військовослужбовців 106-ї окремої бригади територіальної оборони, які наразі несуть службу на блокпостах біля Куп’янська, підірвався пенсіонер. Як повідомляють пропагандисти, один із таких блокпостів знаходиться у напрямку села Кучерівка і там часто працюють російські диверсійно-розвідувальні групи. В свою чергу, українські військові, яких тільки-но мобілізували, нібито злякалися цього і замінували виходи з лісу. Внаслідок цього одну з мін не побачив 59-річний пенсіонер, наступив на неї та підірвався. Аби це підтвердити росіяни використали скріншот новини з сайту «Суспільне Новини» за 6 вересня, а також позначили на мапі місце, де стався інцидент.

Це фейк. Новини з таким заголовком, як у дописі росіян, на сайті «Суспільне Новини» немає. Різниться й контекст. Схожий інцидент дійсно стався і його висвітлив сайт «Суспільне Новини». Мова йде про підрив на ґрунтовій дорозі легкового автомобіля поблизу села Вільхуватки, яке знаходить більш ніж в 50 кілометрах від села Кучерівка. Внаслідок цього вибуху дійсно постраждав 59-річний чоловік. У пресслужбі ДСНС Харківщини повідомили, що постраждалий отримав мінно-вибухову травму та опіки, і наразі перебуває на лікуванні у медичному закладі.

Окрім цього, даний інцидент прокоментував начальник Вільхуватської сільської військової адміністрації Євген Шаповал. За його інформацією, чоловік, який постраждав, вирішив трохи скоротити дорогу і біля села Вільхуватка підірвався на невідомому пристрої.

На офіційному сайті та в соціальних мережах ДСНС Харківщини немає жодної інформації про підрив чоловіка біля села Кучерівка 6 вересня, про який написали пропагандисти.

Представники 106-ї окремої бригади територіальної оборони в коментарі Укрінформу запевнили, що російський телеграм-канал просто вигадав інформацію про їх бригаду.

«Військовослужбовці 106-ї окремої бригади ТрО, які перебувають на Куп'янському напрямку, взагалі не несуть службу на блокпостах, у них інші завдання», – додав представник бригади.

Крім того, він наголосив, що території мінують тільки інженерно-саперні підрозділи за розпорядженням вищих штабів, а за власним бажанням військові цим не займаються.

Останнім часом фейки про бригади українських Сил оборони почали з’являтися в російському медіапросторі все частіше. Вони направлені на дискредитацію української армії та утворення суспільної думки про недолугість воїнів, що боронять Україну. Минулого разу Укрінформ спростовував фейк про те, що командування однієї з бригад відправило підлеглих до району бойових дій без зброї, боєприпасів, необхідного обладнання та харчового забезпечення.  

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-