Фотофейк: ПВК “Вагнер” біля польських прикордонних стовпів

Фотофейк: ПВК “Вагнер” біля польських прикордонних стовпів

Фактчек
Укрінформ
РФ лякає Європу “другим фронтом”

Російські телеграм-канали, що ведуть z-воєнкори та пов'язані з терористами ПВК “Вагнер”, розповсюджують світлини, на яких чоловік у військовій формі з прапором Росії та шевроном найманців Євгена Пригожина робить селфі біля прикордонного стовпа Республіки Польща.

Це фейк. Насправді на фото військовий польської армії. Оригінал картинки можна знайти на відомому інтернет-форумі 4chan. Пропагандисти відзеркалили оригінальне фото та замінили шеврон та польський прапор на знаки відмінності ПВК та РФ.

Після військового заколоту, який стався у Росії 24 червня, найманців ПВК “Вагнер” передислокували до Білорусі. Згодом російська пропаганда створила новий наратив про загрозу вторгнення найманців на територію Польщі. Зокрема, білоруський диктатор Олександр Лукашенко під час візиту до колеги Володимира Путіна зробив заяву про нібито бажання підлеглих Євгена Пригожина “сходити на екскурсію у Варшаву та Жешув ”.

Після прибуття вагнерівців до Білорусі польська армія перекинула до кордону з цією країною дві військові бригади.

1 серпня два білоруські гелікоптери порушили повітряний простір Польщі. А вже 3 серпня після зустрічі з польським прем'єром Матеушом Моравецьким у Сувалках Президент Литви Гітанас Науседа заявив про присутність найманців групи ПВК “Вагнер” поблизу литовського кордону в Гродненській області Білорусі.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-