Росфейк: поляків готують до ядерної аварії

Росфейк: поляків готують до ядерної аварії

Фактчек
Укрінформ
Пропагандисти підробили інструкцію МОЗ Польщі на випадок викиду радіації  

Нещодавно ряд z-телеграм-каналів та кремлівських ЗМІ поширили інформацію, що в Польщі почали роздавати інструкції на випадок ядерного вибуху. Для підтвердження вони опублікували фото самої інструкції, яку нібито створило польське Міністерство охорони здоров’я. Про це свідчить назва установи в правому верхньому куті та її логотип. У разі радіаційної катастрофи полякам радять стежити за офіційними повідомленням, мати доступ до телефона та телевізора, а також  не панікувати. Окрім того,  треба зачинити двері, вікна та затулити різні отвори, аби унеможливити потрапляння радіації у домівки. У настанові нібито польського МОЗ також ідеться про те, що необхідно перебувати вдома до офіційного повідомлення, а в разі необхідності вийти на вулицю ніс та рот треба затулити мокрим рушником. Потім необхідно прийняти душ, змінити взуття та одяг. Окрім того, в  інструкції радять не вживати їжу з ненадійних джерел і сховати тварин.

Це фейк. На офіційному сайті МОЗ Польщі, а також на офіційній сторінці у Фейсбук за останній час немає жодних інструкцій на випадок ядерної аварії. Подібних інструкцій в установі не друкували. Про це Укрінформу повідомили представники міністерства.  

Росіяни активно створюють фейкові листівки на підтвердження  власних наративів. Минулого року фахівці Запорізького центру розслідувань уже розвінчували російський фейк про ядерну катастрофу, який пропагандисти також поширювали шляхом підробки листівки.

Вже цьогоріч російські ЗМІ також «оголошували» ядерну катастрофу в Україні. Вони стверджували, що через нібито влучання у склади з боєприпасами у Хмельницькому 12 травня і Тернополі 13 травня у містах “підвищився радіоактивний фон”. Укрінформ спростував і цей фейк.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-