Росфейк: в Україні ядерна катастрофа

Росфейк: в Україні ядерна катастрофа

Укрінформ
Для ілюстрації роспроп використав кадри вибухів в Ірані та Сирії

РосЗМІ та z-телеграм-канали розповсюджують інформацію про “новий Чорнобиль” та “ядерну катастрофу” в Україні. Як пишуть пропагандисти, через нібито влучення у склади з боєприпасами у Хмельницькому 12 травня і Тернополі 13 травня у містах “підвищився радіоактивний фон”. Роспроп називає причиною “катастрофи” вибухи на складах, де були боєприпаси зі збідненого урану.

Таким чином за їх логікою в Україні стався “ядерний вибух”.

Як “докази” пропагандисти наводять нібито кадри вибухів у Хмельницькому та Тернополі після повітряних атак.

Усе це фейки. За даними щоденного моніторингу Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, після повітряної атаки стан води, ґрунту та радіаційний фон були у межах норми.

Цю інформацію також, спростували представники місцевої влади.

“Ці чутки не відповідають дійсності”, – повідомили у Хмельницькій міськраді.

Ситуація з повідомленнями російських пропагандистів про Тернопіль – ще цікавіша. Кадри вибухів, які вони розтиражували, зняті не у Тернополі, а в Ірані у 2023 році та Сирії у 2022 році.

Також інформацію про підвищення рівня радіації у Тернополі спростував і голова ВЦА Володимир Труш.

Те, що у Хмельницькому і Тернополі вибухали саме склади з боєприпасами зі збідненого урану, – це просто вигадка пропагандистів. Про це навіть не заявляли офіційні особи міністерства оборони РФ.

Навіть якби це було правдою, то це б не призвело до “ядерної катастрофи”, адже ці снаряди жодної радіаційної загрози не несуть.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-