Росфейк: переселенець з України зніс пам’ятник боротьбі поляків з нацизмом

Росфейк: переселенець з України зніс пам’ятник боротьбі поляків з нацизмом

Укрінформ
Пропагандисти видали рішення польської влади за вандалізм українця

Російський телеграм-канал поширив допис про те, що етнічний українець, який працює у польському національному парку «Тухольські бори», вирішив знищити пам'ятник із радянською символікою. При цьому в дописі йдеться, що символів СРСР на пам’ятнику не було, а його встановили на згадку про польських партизанів, які боролися проти гітлерівської Німеччини.

Це фейк. Пошук за фото видав посилання на польський сайт Wizjalokalna.pl, де один із користувачів поцікавився зникненням пам'ятника «парашутистам Війська Польського та партизанам групи «Волга». Виявилося, що його прибрали за рішенням воєводи Поморського воєводства Даріуша Дреліха. Для підтвердження інформації в матеріалі закріпили офіційний документ від 7 листопада 2022 року щодо рішення про знесення цього меморіалу. В ньому йдеться, що даний пам’ятник порушує закон “Про заборону пропагування комунізму чи іншого тоталітарного устрою в назвах вулиць, будинків і об’єктів громадського користування”. Як випливає з документу, за висновком Інституту національної пам’яті Польщі, даний меморіал був призначений для збереження пам’яті про членів польського комуністичного підпілля, які перебували під радянським командуванням і не входили до складу польських збройних сил, а навпаки займалися збором інформації для боротьби з польськими збройними формуваннями. В документі наголошується, що національність таких партизанів не має значення.

Росіяни наполегливо намагаються посварити народи України та Польщі. Вони вже розповсюджували фейки про те, що українців виганяють з рідних домівок на Чернігівщині та Сумщині, щоб заселити поляків, а в школі на Полтавщині нібито буде більше годин польської мови, ніж української.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-