Росфейк: Сумщину та Чернігівщину заселяють поляками, українців виганяють із домівок

Росфейк: Сумщину та Чернігівщину заселяють поляками, українців виганяють із домівок

Фактчек
Укрінформ
Якщо українці виїжджають із сусідніх з росією областей, то через ракети і бомби рф

Днями голова держдуми рф володін у своєму телеграм-каналі поширив антиукраїнський допис, де, зокрема, заявив, що, за його інформацією, Сумська та Чернігівська області України нібито заселяються поляками, а українців виганяють із рідних будинків, буцімто прагнучи замінити їх «на лояльних нацистам переселенців». Саме цю тезу активно підхопила низка російських ЗМІ, у тому числі тасс

Це – фейк. По-перше, з початком повномасштабної війни кількість поляків, які в’їжджають в Україну зменшилася. Про це в коментарі Укрінформу повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко. Крім того, за його інформацією, тенденція до збільшення не відмічається і протягом цих кількох місяців 2023 року.

По-друге, у Чернігівській ОВА наголосили на тому, що це – безглуздий фейк.

«За останні місяці я не бачив жодного поляка, а надана володіним інформація – повна маячня. Українці виїжджають звідси, бо росіяни запускають ракети та скидають бомби. За останні тижні спостерігаються дуже інтенсивні обстріли, тому люди намагаються виїхати у безпечніші місця. Вони тікають саме від того, що їх намагаються вбити росіяни», – заявив директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОВА Андрій Подорван.

Що стосується Сумщини, то ситуації в регіоні схожа – росія продовжує цинічно обстрілювати мирні громади області.

Інформація, поширена володіним, вкотре підтверджує намагання рф створити громадську думку щодо окупації Польщею України і тим самим посварити два народи. Російські пропагандисти раніше поширювали фейк, де намагалися переконати, що територія України – це споконвічні польські землі, а також робили фотопідробку ефіру одного з польських телеканалів, де демонстрували захід України у складі Польщі, що теж було спростовано Укрінформом. 

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-