Швейцарський концерн просить дозволу на експорт Leopard 1

Швейцарський концерн просить дозволу на експорт Leopard 1

Укрінформ
Швейцарський концерн Ruag офіційно подав заявку на експорт 96 танків Leopard 1.

Про це заявив у четвер Державний секретаріат з економічних питань (SECO), передає Укрінформ із посиланням на DW.

Зазначається, що це відбулося всупереч сигналам уряду про те, що йому буде відмовлено. За даними Ruag, у купівлі зацікавлений німецький оборонний концерн Rheinmetall. Танки, які потребують інспекції та ремонту, надалі мають бути передані Україні, заявила представниця концерну.

Читайте також: Керівник Rheinmetall розкрив деталі українсько-німецького виробництва броньованої техніки

У відповідь на неофіційний запит Ruag у березні SECO повідомив, що концерн не отримає дозволу на таку угоду. Швейцарія твердо стоїть на своєму нейтралітеті, згідно з яким вона не підтримує жодну з країн, що беруть участь у воєнних діях. На цій підставі Швейцарія досі відмовляється від реекспорту танкових боєприпасів, які вона продала Німеччині кілька років тому. Вона вимагає договірних гарантій можливості заборони подальшого перепродажу.

Представниця Ruag Кірстен Хаммеріх пояснила факт подання офіційної заявки, попри позицію SECO. «Ми хотіли б отримати офіційне рішення, щоб краще оцінити варіанти ведення бізнесу», - сказала вона.

Танки були придбані в Італії кілька років тому і досі ще перебувають там. Швейцарська армія хотіла привести їх у бойову готовність і перепродати або розібрати на запчастини.

Читайте також: Остін: Консорціум Leopard досяг прогресу у створенні центру обслуговування танків для України

Як повідомляв Укрінформ, раніше уряд Швейцарії підтримав виведення з експлуатації 25 передових бойових танків Leopard 2 з метою їхнього продажу Німеччині, що може дозволити західним країнам надіслати більше військової допомоги Україні. Уряд наголосив, що тепер швейцарський парламент має ухвалити рішення з цього питання.

Фото: Constanze Emde/dpa/picture alliance

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-