Росфейк: українці продають по запчастинах карети швидкої допомоги від нідерландських волонтерів

Росфейк: українці продають по запчастинах карети швидкої допомоги від нідерландських волонтерів

Укрінформ
Маніпуляції з онлайн-оголошеннями – один з інструментів, що регулярно використовує російська пропаганда для створення фейків

У російських телеграм-каналах та низці ЗМІ нещодавно з’явилася інформація, що в Україні буцімто почали продавати по запчастинах карети швидкої допомоги, які були передані нідерландськими волонтерами для забезпечення контрнаступу. Це пропагандисти намагалися підтвердили скріншотами із сервісу онлайн-оголошень OLX. Як випливає з допису, цю тему у соціальних мережах нібито порушили волонтери, які передавали машини для ЗСУ. Для підтвердження автори нагадали, що два тижні тому кілька десятків автомобілів швидкої допомоги Mercedes цієї моделі відправляли в Україну з Нідерландів.

Це – фейк. Як можна дізнатися із сайту компанії https://avto-svit.in.ua/, що і створила онлайн-оголошення на OLX щодо продажу по запчастинах карети швидкої допомоги, вона спеціалізується на авторозборці вже не перший рік. У цьому можна переконатися, скориставшись цифровим архівом Wayback Machine. Ще до повномасштабного вторгнення компанія займалася продажом б/у деталей для бусів.

Крім того, в коментарі Укрінформу представник компанії та автор оголошення на OLX запевнив, що від волонтерів та військових підприємці машин не отримували. А автомобіль, що на фото в оголошені, яким скористалися пропагандисти, був загнаний в Україну 2,5 роки тому.

У свою чергу, активною волонтерською діяльністю в Нідерландах займається фонд Zeilen van Vrijheid. Він був заснований на початку березня 2022 року. Zeilen van Vrijheid здійснює закупівлю та доставку автомобілів швидкої допомоги та медичних товарів до цивільних установ охорони здоров’я та військових частин України. Саме цей фонд нещодавно відправив черговий конвой з автомобілями швидкої допомоги до України.

У коментарі Укрінформу представник Zeilen van Vrijheid запевнив, що карети швидкої допомоги, які відправляються в Україну фондом, надаються лікарням або військовим частинам, а про їх продаж по запчастинах не може йтися.

Маніпуляції з онлайн-оголошеннями – один з інструментів пропагандистів для створення фейків. Кілька місяців тому вони вже намагалися створити громадську думку, що в Україні перепродають карету швидкої допомоги, яку країні подарувала Польща. Також за допомоги підробки онлайн-оголошення росіяни тиражували фейк про те, що в Україні чоловіки масово купують муляжі з гіпсу для рук та ніг і без них не виходять на вулицю, ховаючись від мобілізації. А фабрикування росіянами неправдивих онлайн-оголошень про те, що у польських готелях з’явилась нова послуга – поселення без українців, було націлено на створення напруження між народами України та Польщі.

Бадрак Дмитро

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-