Фейк: В Україні перепродають карету швидкої допомоги, подаровану Польщею

Фейк: В Україні перепродають карету швидкої допомоги, подаровану Польщею

Фактчек
Укрінформ
Російська пропаганда продовжує намагання створити напруження між українцями та поляками

Днями у Фейсбуці з’явився допис користувача під ім’ям Paweł Hess. Автор стверджує, що українці ніби вже не вперше перепродають речі, які отримали в подарунок від Польщі. Допис проілюструвано скріншотами із сайту оголошень OLX, на яких видно, що продається карета швидкої допомоги. Автор наголошує, що поляки допомагають всією душею, адже Україні необхідна підтримка, але підсумовує допис тим, що подарована карета швидкої допомоги, яку нібито виставили українці на OLX, могла б допомогти ще комусь у Польщі. Цей наратив підхопили й російські телеграм-канали.

Інформація щодо перепродажу нібито подарованого авто виявилася фейком. Про це стало відомо з оригінального допису, який вдалося знайти за допомогою Google-пошуку за картинкою.

Сервіс показав, що схожа машина продається на сайті OLX. І перейшовши за посиланням, можна побачити саме те фото, яке використав автор фейку.

Людина, яка створила оголошення на OLX щодо продажу авто, в описі автомобіля окремо наголосила, що цей автомобіль був куплений за особисті кошти і не є гуманітарною допомогою чи подарунком.

В інформаційному просторі часто з’являються фейки, націлені на те, щоб створити напруження між українцями та поляками. Минулого тижня російська пропаганда намагалася просунути фейк, що поляки бажають заселятися у ті готелі, де немає українців, але це також вже було спростовано

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-