Роспроп намагається приховати воєнний злочин у Миколаєві

Роспроп намагається приховати воєнний злочин у Миколаєві

Фактчек
Укрінформ
Традиційних фейків вже замало, в хід пішли фейкові “фактчеки”

Російські пропагандисти намагаються приховати обстріл торговельного центру  в Миколаєві, що відбувся у ніч на 17 травня. Фото влучення у цивільний об'єкт оприлюднив у своєму телеграм-каналі голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

Z-телеграм-канали почали заперечувати влучення ракети у ТЦ та звинувачувати Віталія Кіма у розповсюдженні дезінформації. У своїх дописах пропагандисти стверджують, що фото, яке виклав голова ОВА, – не з Миколаєва, а із Сеула, і датоване 1995 роком.

Як “доказ” роспроп використовує фейковий “фактчек”. Пропагандисти публікують скрін із розділу “пошук за фото” начебто у російському пошуковику. Серед сотень схожих фото вони обрали світлину з обвалення торговельного центру “Сампун” у Сеулі.

Насправді руйнування у супермаркеті в Миколаєві не має нічого спільного з кадрами із Південної Кореї.

У Сеулі в 1995 році через порушення процесу будівництва обвалилася п’ятиповерхова будівля, внаслідок чого загинуло понад 500 чоловік і ще близько тисячі отримали поранення. На кадрах цієї катастрофи видно повністю зруйновану будівлю, всередині якої залишилися тільки груди каміння.

На фото з Миколаєва таких руйнувань немає.

Якщо завантажити світлину, яку виклав Віталій Кім, у сервіс пошуку від Google, то відразу можна зрозуміти, що фото саме з Миколаєва.

А якщо зробити пошук за фото Кіма з Миколаєва у російському пошуковику, що обмежує доступ до багатьох невигідних росвладі ресурсів, то система видасть сотні фотографій зі зруйнованими ТЦ із усього світу. До речі, першим фото схожої події буде світлина про трагедію не у Сеулі, а у Ризі.

Результат «пошуку», представлений у ”фактчеку” пропагандистів, був створений у графічному редакторі – до фото Кіма додали текст про завалення ТРЦ у Сеулі.

Раніше російська пропаганда вигадала ядерну катастрофу в Україні.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-