Росфейк: У Польщі формують військовий корпус для участі у війні в Україні

Росфейк: У Польщі формують військовий корпус для участі у війні в Україні

Укрінформ
Литовсько-польсько-українська бригада, створена ще у 2014 році, не приймає участь у бойових діях

Кремлівські та білоруські ЗМІ, z-телеграм-канали поширюють інформацію про те, що у Польщі створюють спеціальний “литовсько-польсько-український корпус” (LITPOLUKRCORPS) для війни в Україні. Пропагандисти стверджують, що міністерство національної оборони Польщі агітує своїх громадян вступати у підрозділ та “масово надсилає СМС-повідомлення” військовослужбовцям.

Як доказ додається фотографія з презентації, на якій зображено нібито структуру майбутнього формування.

Це фейк. Інформація, яку поширюють кремлівські ЗМІ, неправдива. На скріншоті, який розповсюджують пропагандисти, зображений шеврон Литовсько-польсько-української бригади, яку створили ще 19 вересня 2014 року, а штаб бригади відкрили у січні 2016 року.

Пропагандисти з росії посилаються на видання Niezalezny Dziennik Polityczny. За даними польських фактчекерів з OKOpress, це видання поширює проросійські фейки, а головного редактора просто не існує.

Сам фейк вперше з'явився на сайті з литовським доменом Тetiesa.lt. Журналісти Укрінформу проаналізували контент цього ресурсу і виявили, що він поширює російські фейки та наративи. На сайті навіть є матеріали російською мовою, у тому числі про те, що білі конвої, в яких росія з 2014 року завозила зброю на окуповану частину Донбасу, були гуманітарними

Функціонування ЛитПолУкрбригу не пов'язане з війною в Україні. Згідно із угодою між урядами Литви, Польщі та України про створення спільної військової частини, бригада має бути готова до участі в міжнародних операціях, які будуть проводитися на підставі мандату Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй. Про захист суверенітету якоїсь із країн-підписантів в угоді не йдеться. Наразі бригада бере участь у різних навчаннях.

На офіційному сайті бригади та у соцмережах немає жодної інформації про те, що військовослужбовці спільної військової частини беруть участь в зоні бойових дій в Україні.

Раніше російська пропаганда розповсюджувала фейки про соціальну рекламу у метро Варшави на підтримку наративу про окупацію Західної України Польщею.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-