Чемпіонат світу з футболу і російські фейки

Чемпіонат світу з футболу і російські фейки

Фактчек
Укрінформ
роспроп підробив звернення футбольної асоціації Катару до України

Російські Telegram-канали поширюють сфабриковане звернення футбольної асоціації Катару до України, взявши за привід для нього заблоковане ФІФА відеозвернення Зеленського перед фіналом чемпіонату світу. В пості, який нібито був оприлюднений на офіційній сторінці футбольної асоціації Катару в Twitter, йдеться: якщо Україна образилася на заборону, то може вийти із ФІФА, і спорт поза політикою.

Наведений у пості скріншот є фейковим, хоча й зворотній Google-пошук за картинкою дійсно веде до офіційної сторінки футбольної асоціації Катару в Twitter.

І на ній є допис із картинкою зі збірною Марокко, що використали росіяни, але там зовсім інший текст, не пов’язаний з Україною. В оригіналі Катарська асоціація футболу віддала шану марокканській команді, що добре себе показала на турнірі.

Крім того, під постом, що реально існує на офіційній сторінці футбольної асоціації Катару в Twitter, і на сфабрикованому скріншоті приблизно однакова кількість лайків, репостів та коментарів. Це каже про те, що роспроп використав скріншот оригінального допису, а підпис змінили на свій.

Також однакові й відмітки під оригінальним і сфабрикованим дописами. В обох випадках відмічені офіційні Twitter-акаунти ФІФА та національної збірної Марокко з футболу.

До речі, сам Катар, як стало відомо з офіційної заяви в ОП, не був проти відеозвернення Зеленського, а рішення було прийнято ФІФА.

«Катар підтримав ініціативу Президента, але ФІФА заблокувала ініціативу і не дозволить показ відеозвернення президента перед фінальним матчем», – йдеться в коментарі ОП для CNN.

російська пропаганда часто використовує для створення підробок іноземні платформи. Один із останніх прикладів, теж пов’язаних із чемпіонатом світу з футболу в Катарі, Укрінформ розібрав тут

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-