російський фейк під іноземним брендом

російський фейк під іноземним брендом

Фактчек
Укрінформ
роспропаганда розповсюджує відеопідробку від ніби телеканалу Al Jazeera про ніби українських фанів

Російська пропаганда поширила фейк про ніби українських фанатів, які під час XXII чемпіонату світу з футболу в Катарі ніби домалювали на банері з талісманом ЧС Лаїбою нацистське вітання та «гітлерівські» вуса. Але одного нацистського наративу здалося мало, тому українські фани ще й ніби булі напідпитку. Та й ще ніби їх заарештували, коли вони вже встигли зіпсувати 10 плакатів. Ба більше, ніби відео про ніби інцидент зробив телеканал Al Jazeera...

Ба більше, ніби відео про ніби інцидент зробив катарський телеканал Al Jazeera

https://t.me/skabeeva/14643?fbclid=IwAR2rvMVO-b8vR_WnBOTLIK8TKo-Ncn81tbY6N4kRWhHt8hnOTsRfPpeW7-4 …. Це фейкове відео було сфабриковане під контент Al Jazeera в YouTube Shorts. Але на ютубі й на сайті Al Jazeera такого відео не існує.

Посольство України в Катарі швидко відреагувало на фейк: українськими дипломатами було було встановлено, що за час проведення чемпіонату світу в Катарі жодний громадянин України за вчинення протиправних дій не затримувався, а ресурс Al Jazeera не робив жодних репортажів на цю тему.

«У компетентних органах Катару нами було невідкладно з’ясовано, що за час проведення футбольного мундіалю жодний громадянин України за вчинення протиправних дій в країні перебування не затримувався. В ході бесіди з керівництвом «Al-Jazeera» нами також отримано інформацію про те, що компанія не робила репортажів щодо затримання українських громадян, не володіє інформацією щодо цього і не надавала будь-кому дозволу на використання її логотипу», – йдеться у заяві посольства.

Після цього і сам телеканал Al Jazeera підтвердив, що поширене роспропагандою відео є абсолютним фейком.

«У соцмережах поширюється відео, яке приписують Al Jazeera, про арешт українських фанів під час чемпіонату світу з футболу. Відео, про яке йде мова, повністю фейкове, а Al Jazeera ніколи не публікувала жодних новин, пов’язаних із цією історією», – заявляє Al Jazeera.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-