СБУ просять розслідувати російське громадянство Пальчевського

СБУ просять розслідувати російське громадянство Пальчевського

Укрінформ
Народний депутат із групи «Довіра» Андрій Кіт звернувся до Служби безпеки України із заявою щодо проведення розслідування у зв'язку з інформацією про наявність громадянства Російської Федерації у кандидата на посаду Київського міського голови Андрія Пальчевського.

Як передає Укрінформ, про це Кіт повідомив у Фейсбуці.

«Обурений кричущим фактом того, що Андрій Пальчевський, будучи громадянином Росії, по суті – держави-агресора, балотується на посаду мера Києва та ще й веде свою партію до Київради. Більше того, інформація, що підтверджує російське громадянство Пальчевського, є у вільному доступі на офіційному сайті російської податкової. Балотування російського громадянина на посаду голови столиці України суперечить не лише здоровому глузду, а й законодавству України. Звернувся із заявою до Служби безпеки України», – зазначив депутат.

При цьому Кіт оприлюднив фотокопію свого депутатського звернення до СБУ. Так, парламентарій звертає увагу на те, що така діяльність Пальчевського як громадянина РФ на території України, тобто його балотування на посаду мера Києва, має ознаки підготовки та/або вчинення кримінальних правопорушень, передбачених статтями 110 («посягання на територіальну цілісність і недоторканність України»), 111 («державна зрада»), 114 («шпигунство») та 330 («передача та збирання відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, яка знаходиться у володінні держави») Кримінального кодексу України.

Зважаючи на це, депутат просить СБУ внести відомості про вчинення Пальчевським відповідних правопорушень до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Своєю чергою Укрінформ звернувся за коментарем до штабу Пальчевського.

Як повідомлялося, 22 жовтня сайт Цензор.НЕТ оприлюднив фотокопії документів, які нібито свідчать про наявність у Пальчевського російського громадянства. При цьому у виданні наголосили, що цю інформацію можна перевірити за допомогою запиту на сайті Федеральної податкової служби РФ – отримана відповідь підтверджує існування паспорта Пальчевського в базі даних.

Читайте також: ОПОРА назвала партії, які найбільше агітували у вересні

Андрій Пальчевський – російський і український підприємець, засновник і президент клініки та фонду Eurolab. Упродовж березня-липня 2010 року був першим заступником міністра у справах сім'ї, молоді та спорту. Працював ведучим на телеканалах «Інтер», «Перший національний» і «Прямий».

Зараз є лідером партії «Перемога Пальчевського» та кандидатом на посаду Київського міського голови під час чергових місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

У період із лютого 2019 року по березень 2020-го Пальчевський декілька разів брав участь у програмі російської пропагандистки Ольги Скабєєвої на телеканалі «Россия 1». При цьому під час одного з ефірів він озвучив тезу: «Що більше ви будете нас лаяти, то далі ми будемо від нашого щасливого дня возз'єднання». Проте в інтерв'ю “BBC News Україна” на початку вересня він заперечив, що говорив про це.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-