Парламентські вибори “зробив” не Instagram, а телебачення

Парламентські вибори “зробив” не Instagram, а телебачення

Опитування
Укрінформ
Телебачення було основним джерелом отримання інформації під час виборчої кампанії для переважної більшості українців, крім молоді.

Такі дані соціологічного опитування оприлюднила директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна під час пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Доводилося чути під час виборчої кампанії, що от, все, телебачення закінчилося, розпочалася ера соціальних мереж і взагалі не просто соціальних мереж, а Instagram, що Instagram "зробив" вибори. Це не так. Телебачення як було основним інформаційним джерелом, так і є для 70% виборців", - сказала Бекешкіна.

Водночас, за її словами, чим старшим є виборець, тим більше значення для нього має телебачення. Згідно з результатами опитування у віковій групі 45-60 років ТБ було основним інформджерелом для 82% виборців, у групі 30-44 років - для 62% респондентів, у віковій групі 18-29 років - для 52% (у цій групі сайти слугували основним джерелом інформації для 60% виборців, соціальні мережі - для 46%).

Читайте також: Президентові Зеленському довіряють 70% громадян

Соціологи зауважили, що серед партій-переможниць на дострокових виборах до Верховної Ради найактивніше користуються соцмережами виборці "Слуги народу", "Голосу", "Європейської солідарності", значно менше - "Батьківщини" та "Опозиційної платформи - За життя".

За даними опитування, виборці довіряли різним телеканалам. Зокрема, виборці "Слуги народу" найбільшу довіру мали до каналу "1+1" (53%), далі йдуть "Інтер" (34%), "Україна" (25%), ще 20% не довіряли жодному з телеканалів.

Натомість, виборці партії "Опозиційна платформа - За життя" найбільше довіряли каналу "112 Україна" (48%), "Інтеру" (46%), NewsOne (35%); виборці "Батьківщини" - телеканалам "1+1" (44%), "Інтер"(39%), "112 Україна" (27%), "Україна" (27%); виборці "Європейської солідарності" - "1+1" (34%), "5 каналу" (32%), "Прямому" (29%).

Загальнонаціональне дослідження громадської думки населення України було проведене Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 8 до 20 серпня 2019 року. Опитування проводилося в 104 населених пунктах в усіх областях, крім анексованого Криму. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилося тільки на територіях, що контролюються Україною. Усього було опитано 2040 респондентів. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-