Змінити виборчу систему за два місяці до голосування неможливо - голова ЦВК

Змінити виборчу систему за два місяці до голосування неможливо - голова ЦВК

Укрінформ
Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук вважає, що зміна виборчої системи за два місяці до дня голосування не є можливою і доцільною з точки зору юридичної передбачуваності процесів.

Про це вона заявила під час брифінгу у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Стосовно зміни виборчої системи, я наголошую: є кодекс належних практик у виборчих справах, який був затверджений Венеціанською комісією. Відповідно до нього, наші міжнародні спостерігачі оцінюють у тому числі вибори по всьому світу. Зміни системи виборчої не є можливими і доцільними з точки зору юридичної передбачуваності процесів, які очікуються в тому числі й кандидатами. За два місяці до дня голосування змінювати виборчу систему неможливо. Ми порушуємо виборчі права громадян, які певною мірою відповідно до чинного закону готуються до участі у виборах, у тому числі для реалізації свого активного права бути обраним", - зазначила вона.

Вона підкреслила, що на цій позиції ЦВК неодноразово наголошувала.

"Неможливо зволікати з такими питаннями і "з коліна" приймати такі рішення. Тому що ці питання є важливими. Коли ми змінюємо виборчі правила, ми маємо думати не тільки про порядок голосування, а й про виборчі права громадян, про гендерні принципи, про тимчасово переміщених осіб, про те, як голосують особи з інвалідністю. І я як представник ЦВК опікуюсь усіма цими проблемами", - пояснила голова ЦВК.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 20 травня під час інавгураційної промови оголосив про розпуск парламенту. У вівторок, 21 травня, Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень парламенту. У четвер, 23 травня, указ набув чинності після опублікування в “Урядовому кур’єрі”.

Читайте також: ЦВК не встигає організувати виборчий процес — Сліпачук вимагає негайних рішень

ЦВК своєю чергою вже оголосила про початок 24 травня виборчої кампанії позачергових виборів до Верховної Ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-