ЦВК не встигає організувати виборчий процес — Сліпачук вимагає негайних рішень

ЦВК не встигає організувати виборчий процес — Сліпачук вимагає негайних рішень

Укрінформ
ЦВК не встигне організувати виборчі процедури з проведення позачергових виборів до Верховної Ради за чинною процедурою державних закупівель.

Про це заявила голова ЦВК Тетяна Сліпачук під час брифінгу у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За чинною процедурою - ні", - сказала вона.

Сліпачук заявила, що Центральна виборча комісія закликає Президента України, Верховну Раду і Кабінет міністрів негайного ухвалити рішення, які дозволять провести позачергові вибори депутатів 21 липня відповідно до законодавства.

"Я зараз сподіваюсь і очікую від Президента України, Верховної Ради України, Кабінету міністрів України негайного прийняття відповідних рішень, які дозволять провести позачергові вибори депутатів 21 липня 2019 року у відповідності до законів України і демократичних європейських практик", - сказала Сліпачук.

При цьому вона звернула увагу на те, що на сьогодні є низка питань, "які є дуже суттєвими для забезпечення виборчого процесу відповідно до законодавства".

Читайте також: ЦВК готова і здатна забезпечити проведення позачергових виборів

"Це питання, пов'язане з певними застарілими нормами закону про вибори народних депутатів, та пов'язані в тому числі і з законом про публічні закупівлі", - пояснила Сліпачук.

Зокрема, за її словами, законодавство про державні закупівлі не враховує швидкоплинності виборчого процесу позачергових виборів, який в даному разі триватиме лише 58 днів. Як наголосила Сліпачук, строки і порядок проведення державних закупівель значно перевищують строки виборчого процесу, що може унеможливити проведення процедур щодо: забезпечення виготовлення виборчих бюлетенів; виготовлення та доставку бланків протоколів про підрахунок голосів, актів, та інших документів; транспортування протоколів про підрахунок голосів та іншої виборчої документації від ДВК до ОВК; виготовлення інформаційних плакатів політичних партій; публікацію інформації ЦВК та ОВК в регіональних чи місцевих друкованих ЗМІ, щодо переліку виборчих округів, формування ОВК та ДВК, а також змін у їх складі; реалізацію права агітації в друкованих та електронних ЗМІ за кошти державного бюджету в строки, визначені законом.

Водночас голова ЦВК прокоментувала заяву першого заступника міністра економічного розвитку та торгівлі Максима Нефьодова, який запевнив, що здійснення закупівель під час виборчого процесу регулюється наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі та не потребує дублювання в тексті закону "Про публічні закупівлі".

"На жаль, я сьогодні спостерігала заяву Максима Нефьодова, яка не відповідає дійсності в жодному сенсі. І мені прикро це розуміти, тому що Центральна виборча комісія ще 2016 року порушувала питання, безпосередньо я сиділа за одним столом з Максимом Нефьодовим у листопаді 2018 року, коли ми вирішували питання стосовно закупівель на президентські вибори і порушували питання, чому це є ще більш нагальним для виборів народних депутатів. Тому це не є чутками - це була пряма відверта розмова, в якій було дуже тяжко знайти порозуміння. Для цього ми й зверталися з проханням прийняти відповідні закони протягом всього часу. Я наголошую, що незважаючи на приклади, які наводить Максим Нефьодов, свого часу в намаганні порівняти закупівлі для виборного процесу з закупівлями для цирків, які подорожують Україною, - це не є однаковим. Я дуже рада, що за час підготовки до президентської виборчої ми знайшли порозуміння перш за все на рівні голови уряду стосовно внесення відповідних змін до наказу. Це була дійсно дуже вагома і суттєва підтримка. Але вона є недостатньою, щоб мати можливістю провести відповідно до закону про публічні закупівлі всі тендерні процедури в рамках особливо двомісячного строку", - уточнила очільниця Центрвиборчкому.

Читайте також: Глава ЦВК назвала дату старту виборчої кампанії

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 20 травня під час інавгураційної промови оголосив про розпуск парламенту. У вівторок, 21 травня, Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень парламенту. У четвер, 23 травня, указ набув чинності після опублікування в "Урядовому кур’єрі".

ЦВК своєю чергою вже оголосила про початок 24 травня виборчої кампанії позачергових виборів до Верховної Ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-