Financial Times: Зеленський має безліч форм, але мало змісту

Financial Times: Зеленський має безліч форм, але мало змісту

Укрінформ
Кандидат у президенти України Володимир Зеленський отримав значну підтримку завдяки тому, що виступив проти політичного істеблішменту. Та головна проблема для України в тому, що за ним стоїть олігарх Коломойський, який має свої плани на цього кандидата.

Про це йдеться в розгорнутій публікації  впливового видання Financial Times, що побачила світ у вівторок.

"Володимир Зеленський, несподіваний лідер президентських виборів в Україні, які відбудуться вже цими вихідними, скористався тією ж популістською хвилею, яка принесла розчарування виборцям у різних частинах світу, у тому числі, прибічникам Brexit та президентства Дональда Трампа", - йдеться в публікації.

Видання зазначає, що Зеленського зараз порівнюють з італійським комедійним актором Беппе Грілло, чия партія "Рух п’яти зірок" зробила прорив і досі залишається частиною коаліційного уряду Італії. Як і Грілло, Зеленський – популярний комік, який скористався своєю славою для отримання влади, виступивши проти політичного істеблішменту. "Але на цьому подібність між ними закінчується", - зазначає впливова газета.

Так, популістські утворення на кшталт "Руху п’яти зірок" в Італії або "Незалежної партії Сполученого Королівства" у Британії утворилися з громадських рухів на місцях, які роками гуртували свій електорат. Навіть Дональд Трамп піднявся завдяки альтернативним мережам, що розвилися "з нічого" через інтернет. "На відміну від них, кампанія пана Зеленського є здебільшого продуктом боротьби за владу та інтриг всередині української олігархічної еліти. Він популіст за формою, а не за змістом", - підкреслюється в статті.

Читайте також: Зеленський не вийде до журналістів перед дебатами - штаб

Водночас FT наголошує, що Зеленський "особливо залежний від свого патрона, Ігоря Коломойського, суперечливого олігарха, який перебуває під слідством в Україні та США за підозрами в корупції та відмиванні коштів". За повідомленнями ЗМІ, Зеленський щонайменше 13 разів літав до Женеви й Тель-Авіва, де Коломойський проживає у вигнанні. Натомість і Зеленський, і Коломойський заперечують будь-які відносини, крім партнерства на телеканалі.

Тим не менше кандидатство Зеленського виглядає цинічною вигадкою політичної технології, суміші західного PR та леніністських маніпуляцій, поширених у багатьох пострадянських країнах. Як зазначає видання, кілька українських олігархів розглядали можливість участі в перегонах "незаплямованого" кандидата. "Ідея полягала в тому, щоб нове обличчя в політиці, не обтяжене минулим, заслуговувало би на обрання й водночас залишалося підконтрольним. Більшість дійшли висновку, що це нереально. Але чи міг пан Коломойський бути настільки сміливим, щоб дійсно спробувати це втілити?"- ставить запитання видання.

Як зазначає FT, мотивація Коломойського підтримати Зеленського не має нічого спільного з положеннями заявленої передвиборчої програми. Олігарх не зацікавлений в очищенні української політики, розвалі олігархічної системи, бо є її частиною. "Йому просто хотілося б очолити цю систему задля власної вигоди", - наголошує американська газета.

Найперше бажання Коломойського – обійти наслідки краху ПриватБанку, що підозрюється в участі у шахрайських схемах на суму в $5,5 млрд. У цьому зв'язку Зеленський "теоретично міг би стати засобом для досягнення цих цілей".

Financial Times пише: "Зеленський не має змістовної політичної програми, крім популістських слоганів... Навіть у випадку, якщо він вирішить реалізувати власні ідеї на посаді, йому не вистачить необхідних ресурсів, щоб стати справді незалежним президентом".

Читайте також: У програмі Зеленського немає жодного слова про Євросоюз — Климпуш-Цинцадзе

Без власної політичної сили Зеленському необхідний Коломойський та подібні фігури для отримання достатньої кількості голосів у Раді, щоби прийняти ключові рішення та затвердити бюджет.

Тим не менше Зеленський все одно може стати Президентом України, бо виборці мають чимало причин бути злими й розчарованими. "Навіть попри заслуги президента Порошенка щодо стабілізації економіки, яка перебувала на межі прірви, а також у проведення таких необхідних реформ, надії учасників Майдану в 2014 не були реалізовані в повному обсязі. Темп змін був надто повільним, а корупція залишається величезною проблемою", - пояснює видання.

Однак проблема в тому, що президентство Зеленського замість розв'язання цих проблем зведе нанівець уже досягнутий в Україні прогрес, застерігає газета. "Дії Порошенка з націоналізації ПриватБанку, наприклад, стали наріжним каменем у фінансовому відновленні України. Будь-яка спроба змінити це рішення, неминуче призведе до значного кроку у зворотному напрямку", - наголошує FT.

Зеленський досяг успіху у своїй активності проти системи. "Насправді ж сили, які стоять за ним, представляють частину найгірших елементів цієї системи. І саме тому, надії українців щодо його обрання і омріяних змін, скоріше за все, будуть змарновані", - підкреслюється в публікації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-