На Херсонщині бракує членів ДВК

На Херсонщині бракує членів ДВК

Укрінформ
На Херсонщині у соцмережах з’явилась інформація про те, що не вистачає людей для комплектації дільничих виборчих комісій (ДВК) – херсонців закликають пропонувати свої кандидатури.

Експерти кажуть, що напруга є, проте обстановка робоча, і в окружних виборчих комісіях (ОВК) впевнені, що встигнуть сформувати ДВК, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Facebook до херсонців звернувся депутат Херсонської міськради Руслан Рубан, який написав, що вибори у місті під загрозою. «Вибори в мiстi Херсон пiд загрозою! Дiльничнi виборчi комiсiї не укомплектованi. Прошу, прийдiть, зателефонуйте, зареєструйтесь членом ДВК, допоможемо кандидатам разом», - йдеться у дописі.

Інформацію про те, що ОВК намагаються укомплектувати за кількістю членів ДВК, підтвердив кореспонденту агентства і координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Херсонській області Максим Єлігулашвілі.

Читайте також: ЦВК підрахувала зареєстрованих спостерігачів на другий тур виборів

За інформацією керівника Херсонської обласної організації КВУ Дементія Білого, від кандидата Зеленського подали кандидатури по квоті у всі ДВК, є проблема з квотою від Порошенка. Проте ОВК можуть заповнювати комісії за власним поданням, зазначив він.

"ДВК формують до 15 квітня включно, тобто в понеділок до вечора вони повинні бути сформовані. Відповідно до закону, кожен з двох кандидатів, які вийшли у другий тур, має право подати наполовину членів комісії, для того щоб сформувати ДВК. У маленькі, середні і великі ДВК - це 12, 14 і 16 чоловік. Відповідно, по 6, 7 і 8 чоловік від кандидата. У випадку, якщо один з кандидатів не заповнює свою норму, то решта заповнює ОВК за своїм поданням, за пропозицією членів ОВК. Штаб Порошенка подав по 2 члени комісії. Така ситуація періодично виникає майже на всіх виборах, не так масово, можливо, масово – це вперше, але періодично виникає", - зазначив керівник обласної організації КВУ.

Читайте також: ЦВК погодила заміну деяких довірених осіб Зеленського і Порошенка

Водночас, на його думку, це не є зривом виборів.

"ОВК мають повноваження доповнити членів ДВК за своїм поданням. Якщо вони цього не зроблять, то це може бути загрозою. Але навіть у цьому випадку, в законі не сказано, що несформовані за відповідною кількістю комісії не можуть розпочати роботу, там лише сказано, що якщо не прийняли більша частина від складу комісії присягу, то тоді ДВК не розпочинає свою діяльність. Хоча тут, звісно, потрібне роз’яснення ЦВК", - сказав Білий.

Він запевнив, що в ОВК будуть вдячні за оприлюднення інформації щодо потреб у наповненні комісій – там зараз активно шукають людей. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-