У трьох округах Одещини члени ДВК уточнюють протоколи “на коліні” - ОПОРА

У трьох округах Одещини члени ДВК уточнюють протоколи “на коліні” - ОПОРА

Відео
Укрінформ
На виборчих округах №№140, 141 та 142 Одеської області члени дільничних виборчих комісій уточнювали 1 квітня протоколи "на коліні", в приміщенні окружних комісій.

Про це повідомляє прес-служба Одеського відділення Комітету виборців України, пославшись на координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області Анатолія Бойка.

"1 квітня зафіксовані випадки складання протоколів з приміткою «Уточнений» у приміщенні окружних виборчих комісій округів №№140, 141 та 142. Це одне з найтиповіших порушень – незапаковані протоколи, відсутність актів, а також дописування протоколів і надписування конвертів просто в приміщеннях окружкомів", - зазначив Бойко.

Експерт нагадав, що згідно з ч. 7 ст. 82 Закону «Про вибори Президента України», дільничні виборчі комісії складають протоколи з приміткою «Уточнений» у разі виявлення у протоколі дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці виправлень, помилок, неточностей, які можна усунути без повторного підрахунку голосів виборців (за рішенням ОВК). Такий протокол складається на засіданні ДВК, що передбачає необхідність кворуму (50%+1 член комісії від загального складу комісії) і яке проводиться у приміщенні виборчої дільниці.

Печатка ДВК під час транспортування протоколів та інших виборчих документів до ОВК, згідно з ч. 1 ст. 81 цього ж закону, зберігається в сейфі, тобто її не можна брати із собою в окружну комісію. Тож таке заповнення виборчої документації буквально «на колінах» в приміщеннях ОВК є порушенням законодавства, вважає експерт.

Читайте також: У Миколаєві жінка викрала оригінал протоколу ДВК і втекла

Крім того, згідно з ч. 2 ст. 158 Кримінального кодексу України, за підробку або незаконне виготовлення, використання або зберігання незаконно виготовлених чи підроблених виборчих документів (в тому числі протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці) передбачено покарання позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років, підсумував координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-