Росія намагається нівелювати результати виборів в Україні

Росія намагається нівелювати результати виборів в Україні

Дослідження
Укрінформ
Україна зазнала впливу гібридної війни Росії та прокремлівської дезінформації раніше, ніж більшість інших держав, адже Кремль давно використовував Україну як полігон для своїх операцій, технологій переробки, які пізніше застосовуватимуться в Європі та США.

Майбутні вибори в Україні не стануть винятком у такій політиці, йдеться а аналізі європейського проекту протидії дезінформації EU vs Disinfo.

«Президентські та парламентські вибори в Україні у 2019 році відбудуться в контексті традиційної та гібридної агресії з боку Росії», - робить висновок ресурс.

Більше того, вважають експерті, швидше за все, прокремлівські ЗМІ пристосовують свої старі методи до виборчого періоду, щоб завдати максимальної шкоди кандидатам у президенти, самому процесу голосування, результату та меті виборів.

В ефірах панують висміювання та приниження для того, щоби зневажати вибори. Так, російське державне телебачення порівнює виборчий процес з «карнавалом», кандидатів називає «маріонетками Вашингтона», стверджує, що після виборів країна перетвориться на "бананову республіку", в якій її «Західні майстри будуть вільні царювати».

У сукупності ці наративи допомагають увічнити прокремлівську думку, що незалежно від того, як українці голосують, їхній демократичний вибір не має жодного сенсу.

Читайте також: На конфереції у Словаччині обговорили гібридну війну Росії проти Україні і Європи

Тривала дезінформаційна кампанія перед голосуванням в Україні є спробою втрутитися в українську демократію і розширити рамки гібридної війни проти її суверенітету, переконані автори аналізу. Негативна передача повідомлень про вибори в Україні, яка постійно існує в російських державних засобах масової інформації, з кричущим акцентом на підрив легітимності виборчого процесу та його результатів дає змогу Кремлю додатково зневажати державність та геополітичний курс України, виправдовувати політику Росії щодо України в очах російських громадян і заплямувати міжнародний імідж України з надією на ослаблення підтримки Заходу.

Заради цього застосовується такий окремий напрямок дезінформації, який спрямований на міжнародну аудиторію: намалювати Україну як хаотичне місце, яке потерпає від внутрішньої політичної нестабільності, її люди відчайдушні, а влада країни - ненадійна і войовнича.

Україна подається в новинах як країна-агресор.

Подібні наративи також працюють над консолідацією ключового міфу, спрямованого на вітчизняну російську аудиторію - а саме, що Росія оточена ворогами. Для внутрішнього глядача месседж також - політичні зміни можуть принести невдачу.

Читайте також: Спецслужби РФ планують заразити сервер ЦВК "вірусом-закладкою" - розвідка

Навіть повідомлення-дезінформації, які безпосередньо не стосуються виборів, закріплюють спотворене світогляд, що формує мислення людей про значення і можливості політичних змін. У контексті виборів така дезінформація може безпосередньо впливати на участь виборців, а також їхный політичний вибір.

Україна є найбільшою мішенню російських ЗМІ: з більш ніж 5000 випадків дезінформації, зареєстрованих у базі даних EU vs Disinfo з 2015 року, майже половина - це Україна. При цьому автори наголошують, що українське громадянське суспільство сформувало важливу лінію оборони в інформаційній війні.

В аналізі європейських експертів підкреслюється, що «це яскрава ілюстрація для всіх європейців, що спроби Росії втрутитися у вибори не можуть розглядатися в ізоляції від довгострокових геополітичних стратегій Кремля та злоякісної діяльності за її межами».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-