Виборча кампанія не дала розгорнути схеми для підкупу - ОПОРА

Виборча кампанія не дала розгорнути схеми для підкупу - ОПОРА

Укрінформ
У Громадянській мережі “Опора” вважають, що превенція і попередження загроз, які можуть виникнути в день виборів, вже відбулися.
Про це заявила голова правління ГМ "Опора" Ольга Айвазовська під час круглого столу "Три дні до виборів Президента: виклики, електоральні тенденції, громадський контроль" в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

“Щодо в цілому загроз, які стосуються дня виборів, на нашу думку, попередження, певна превенція вже відбулася в ході цього виборчого процесу. Інколи вона виглядала, як боротьба різних правоохоронних систем між собою. Тим не менше за нашими оцінками, інформування суспільства, надання даних щодо тих чи інших порушень з боку офіційних осіб, а не виключно спостерігачів від міжнародних чи неурядових організацій, сприяло тому, що ті чи інші суб’єкти виборчого процесу відмовилися від реалізації повномасштабних засобів незаконного втручання у виборчий процес чи стимулювання виборців, які ми фіксували в січні, як-то збір персональних даних громадян, розгортання мереж, які потенційно могли бути використані на підкуп”, - сказала Айвазовська.

Вона додала, що на сьогодні ще не можна сказати, чи мали ці порушення місце в масштабах України.

Читайте також: Національний екзит-пол 2019 проведуть три соціологічні центри

Айвазовська наголосила, що членам виборчих комісій потрібно неухильно дотримуватися закону.

Вона також розповіла, що ГМ “Опора” проводитиме паралельний підрахунок голосів і явки виборців. “Громадянська мережа “Опора” буде проводити паралельний підрахунок голосів на основі статистичної вибірки, яка включає в себе можливість давати репрезентативну для всієї України інформацію щодо ходу виборчого процесу, порушень. Крім того, явки виборців, яка збиратиметься безпосередньо на дільницях, та кінцевого результату голосування”, - розповіла Айвазовська.

Голова правління “Опори” сподівається, що громадянська мережа зможе оприлюднити зібрані дані зранку в понеділок, 1 квітня. “Втім, якщо на виборчих дільницях підрахунок буде затягнуто ... ця презентація буде здійснена дещо пізніше”, - зазначила Айвазовська.

О 10:30 в понеділок “Опора” планує оприлюднити дані паралельного підрахунку явки. “... що дуже важливо, тому що явка - це також мірило того, наскільки не відбулося втручання у виборчий процес у вигляді, наприклад, вкидання виборчих бюлетенів чи дописування результатів волевиявлення громадян, які насправді не з’явилися в день виборів на дільниці”, - пояснила Айвазовська.

Окрім того, вона зазначила, що на цих виборах роль соціології була визначальною. Проте не обійшлося без порушень, зокрема, під час оприлюднення результатів соцопитування. “І соціологи, і ЗМІ теж вчиняли порушення в частині інформування суспільства про методологію проведення дослідження, похибки, географії і періоду проведення дослідження і, що найголовніше, - замовника, який оплатив послуги проведення соціологічних опитувань”, - зауважила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-