Національний екзит-пол 2019 проведуть три соціологічні центри

Національний екзит-пол 2019 проведуть три соціологічні центри

Оновлено
Укрінформ
Фонд "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва", Київський міжнародний інститут соціології та Центр Разумкова оголосили про старт проекту “Національний екзит-пол 2019”.

Як повідомила директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна на прес-конференції в Укрінформі, консорціум у складі цих організацій проведе 31 березня опитування на виході з виборчих дільниць.

“Екзит-поли в Україні відіграють особливу роль та особливе значення. Це необхідна умова не нічних ток-шоу, а форма контролю громадськості за чесністю виборів”, - сказала вона.

Читайте також: Вже надрукували 90% бюлетенів на перший тур президентських виборів

Прес-конференція "Національний екзит-пол "2019" / Фото: Ільєнко Юрій, Укрінформ

За словами Бекешкіної, оприлюднення результатів національного екзит-полу 2019 відбудеться 31 березня в Укрінформі за наступним планом.

О 14.00 в агентстві проведуть прес-конференцію, присвячену поточному звітуванню про перебіг процесу опитування респондентів на виході з виборчих дільниць, ймовірним проблемами та труднощами, що можуть виникнути у інтерв'юєрів під час збору даних.

На 19.45 запланована прес-конференція, на якій оприлюднять результати опитування станом на 18.00.

О 23.00 відбудеться прес-конференція, на якій оголосять оновлені результати - станом на 20 годину.

Як зазначила директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», реалізація цього проекту проходитиме під контролем Наглядової ради, до складу якої увійшли лідери громадських організацій, провідні українські експерти та журналісти.

Національний екзит-пол буде здійснюватися за фінансової підтримки міжнародних донорів: Програми сприяння громадській активності “Долучайся!”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Як зазначив генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто, польовий етап дослідження здійснюватимуть дві провідні соцкомпанії — КМІС та Центр Разумкова. Вибірка буде двоетапною. Спочатку у чотирьох регіонах (Захід, Центр, Схід, Південь) оберуть кількість дільниць відповідно до відсотка виборців в цій області. Самі дільниці обиратимуться випадковим чином. На другому етапі опитуватимуться виборці на виході з виборчих дільниць з певним кроком відбору. Результати декілька разів на день передаватимуться в центральний офіс соціологічних компаній.

“Виходячи з досвіду попередніх років, на мій погляд, навіть якщо у нас і запланована похибка складає 2,5%, а дані будуть відрізнятися менше ніж на 4-5%, то ми не можемо сказати, що це є ознаки фальсифікації. Звичайно, якщо різниця буде більшою за ці 4-5%, то це вже буде дуже підозрілим, хоча в цьому випадку екзит-пол може бути свідченням того, що щось не так, але реально має визначати тільки суд, дослідивши, як це відбувалося і за рахунок чого виникла така різниця”, - сказав Паніотто.

Директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко наголосив, що застосовуватиметься методика “таємного голосування”, оскільки вона зменшує кількість відмов і суттєво підвищує надійність даних екзит-полу. Учасник опитування сам заповнюватиме паперову анкету та самостійно вкидає її у скриньку екзит-полу.

“Важливо те, що інтерв'юер не буде знати, що відповів респондент. І якщо в якомусь регіоні на якійсь дільниці існуватиме тиск на виборців, то наша методологія дозволяє учаснику опитування не боятися цього тиску, бо його відповідь не стане відомою. Ми сподіваємося, що це вплине на щирість респондентів і на об'єктивність наших даних”, - сказав Биченко.

Читайте також: Вже надрукували 90% бюлетенів на перший тур президентських виборів

На думку представника Наглядової ради проекту «Національний екзит-пол 2019» Євгена Бистрицького, подумати варто не тільки про безпеку респондентів, а й інтерв’юерів.

“Хотілося б вплинути на гарантію безпеки тих, хто буде проводити опитування на виході з дільниць, якими б методами вони там не користувалися. Ми ж бачимо, як тісно зараз основні кандидати один до одного. Я б сказав, що їх буде не троє, а четверо. Ці результати можуть настільки щільно збігатися, що може виникнути бажання якимось чином незалежно від об'єктивних результатів виборів вплинути на кінцеве рішення. Ось це мене дуже хвилює”, - сказав він.

Громадянська мережа ОПОРА паралельно з Національним екзит-полом 2019 слідкуватиме за перебігом виборчого процесу на дільницях.

“На відміну від екзит-полу, ОПОРА паралельний підрахунок голосів не здійснює на основі опитування. Ми не спілкуємося із виборцями, це не є опитування. Ми слідкуємо за дотриманням усіх процедур. Після того, як вибірка нам визначить, на яких саме дільницях потрібно поставити спостерігача для здійснення моніторингу усіх процедур, матимемо зріз у тому, чи дотримані процедури чи ні. І друге - яка є явка виборців на тій чи іншій дільниці на певний період часу”, - сказала голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Організація, за її словами, оприлюднить свої результати вранці у понеділок, 1 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-