Українці в РФ зможуть проголосувати на виборах, тільки виїхавши за її межі — МЗС

Українці в РФ зможуть проголосувати на виборах, тільки виїхавши за її межі — МЗС

Укрінформ
До Держреєстру виборців внесено кілька десятків тисяч українців, які проживають у Росії, тому теза про те, що перенесення трьох закордонних виборчих дільниць з її території позбавить можливості голосувати мільйони українців, є маніпулятивною.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на спільній прес-конференції з міністром закордонних та європейських справ Люксембургу Жаном Ассельборном, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я хочу нагадати всім, хто намагається маніпулювати тезою про неможливість для українців на території Росії проголосувати, дуже просту статистику: під час останніх президентських виборів на всіх дільницях на території Росії проголосувало 1100 осіб. Я хочу підкреслити, що ми цінуємо голос кожного, і я не хочу зводити до статистики право кожного проголосувати, але маніпулювати тим, що мільйони українців не змогли проголосувати, не потрібно. До речі, навіть якщо ви подивитеся Реєстр виборців, там знаходиться декілька десятків тисяч (українців, які перебувають у РФ - ред.). Тому зрозуміло, що ця теза (про мільйони українських виборців у Росії - ред.) взята "зі стелі", - сказав Клімкін.

Він зауважив, що Україна має створити умови, аби всі українці за кордоном проголосували, але ті, хто перебуває на території країни-агресора Росії, можуть проголосувати за її межами.

Клімкін акцентував, що це рішення ухвалене з міркувань безпеки наших співгромадян. У цьому контексті він поінформував, що останнім часом у Росії навіть зменшується кількість консульських дій.

"Коли ми запитуємо про причини цього, то відповідь дуже проста: українські громадяни бояться приходити, оскільки потім до них приходить ФСБ... І таких фактів не один, не п'ять, і не десять", - наголосив глава української дипломатії.

Читайте також: Сьогодні - останній день для зміни місця голосування

Очільник МЗС також іще раз підкреслив, що на українських виборах не буде російських спостерігачів - ані довгострокових, ані короткострокових: "Спостерігачі країни-агресора, яка порушила всі можливі і неможливі принципи міжнародного і морального права, не можуть наглядати за тим, як здійснюються демократичні вибори".

Як повідомлялося, Центральна виборча комісія раніше відмовила Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ у реєстрації 24 громадян Російської Федерації міжнародними спостерігачами на чергових виборах Президента України 31 березня, оскільки згідно з законом "Про вибори Президента України" офіційним спостерігачем, зокрема від міжнародних організацій, не може бути особа, яка є громадянином (підданим) держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-