Луценко прокоментував дії поліції в сумському офісі БПП

Луценко прокоментував дії поліції в сумському офісі БПП

Укрінформ
У Міністерстві внутрішніх справ України поділяють позицію Генеральної прокуратури, що поліцейські в сумському офісі БПП діяли незаконно.

Про це заявив на брифінгу в середу, 7 березня, генеральний прокурор України Юрій Луценко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вони (поліцейські - ред.) виконували наказ. На жаль, закон вони порушили. Ми, звичайно, будемо думати, на яку міру покарання вони заслуговують, але, тим не менше, це просто для всіх дуже правильний урок - не можна карати зло незаконними методами. Є підкуп - везіть у райвідділ, немає підкупу - вибачтесь і відійдіть в сторону. Це просто правила поведінки в будь-якій цивілізованій країні для будь-якого правоохоронця. При цьому особливо підкреслюю - чий би це офіс не був, яке б прізвище там не було написано, буде ставатися саме так - це моя принципова позиція, яка співпадає з принциповою позицією міністра внутрішніх справ", - сказав Луценко.

Він нагадав, що, згідно із законом, якщо якась конкретна особа заявляє, що саме в даний момент у даному офісі скоюється злочин підкупу, тобто "ось за цими дверима роздають гроші, ковбасу, гречку або окуляри", тоді має спрацьовувати стаття про невідкладний, без рішення суду, доступ до цього приміщення. У разі виявлення у ньому предметів матеріального підкупу, ці особи мають бути затримані і доправлені в поліцію.

Читайте також: З'їзд БПП вирішить, чи забирати мандати у Найєма, Лещенка і Заліщук

За словами Луценка, у випадку в Сумах до поліції надійшов дзвінок, що у певному приміщенні, без жодної ідентифікації політичної приналежності, знаходяться двоє осіб, які купують голоси.

"Поліція абсолютно правильно зробила, що виїхала туди і зайшла у приміщення, але там не було ні грошей, ні продуктів, ні будь-яких предметів, які могли б бути використані як підкуп. Тим не менше, поліція цих осіб затримала, а вже після цього рішення знайшла в одного із затриманих - він сам сказав, що в нього є - травматичний пістолет, який взагалі не передбачає дозволів. Тим не менше, ця особа була затримана, і це перевищення повноважень поліції", - зазначив генпрокурор.

Резюмуючи, він зауважив, що ця ситуація має стати уроком для всіх, що треба жити за законом, - і для тих, хто хоче займатися незаконною агітацією або підкупом, і для працівники правоохоронних органів.

Як повідомлялося, у Сумах прокуратура почала кримінальне провадження за фактом перевищення влади та службових повноважень працівниками поліції.

За інформацією прес-служби прокуратури Сумської області, 21 лютого на лінію "102" від невстановленої особи надійшло повідомлення про нібито незаконне використання приміщення в будинку по просп. Курський у Сумах. Співробітники поліції прибули за адресою і з’ясували, що там знаходиться офіс однієї з політичних партій. Згідно з інформацією ЗМІ, це був офіс партії "Блок Петра Порошенка".

Як зазначили в обласній прокуратурі, без будь-яких законних підстав правоохоронці затримали двох присутніх там осіб та доставили їх до відділку поліції, при цьому безпідставно застосувавши до затриманих спеціальні засоби (наручники), а саме приміщення охоронці порядку без жодних відповідних дозволів опечатали. Після втручання працівників прокуратури двох затриманих громадян звільнили.

За фактом перевищення влади та службових повноважень працівниками поліції розпочато кримінальне провадження. Відомості до ЄРДР внесено за ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу), ст. 170 (перешкоджання законній діяльності політичних партій) та ч. 1 ст. 371 (завідомо незаконні затримання) КК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-